Avatar uživatele
Ondrej01

Jak zjistit IP adresu svého routeru?

Zdravím, mám doma technikem zařízenou klasickou Wi-Fi síť. Mám zde také napsanou adresu IP, kterou mohu otevřít v prohlížeči a případně kontrolovat, kdo je na síť připojen, měnit heslo, resetovat router, updatovat firmware a podobně… Jenže jsem si trochu hrál s přepojováním kabelů (vše je zapojeno stejně, jako před tím, je to jen kabel ze zdi do routeru a to je celé) a asi jsem to nechtíc celé pokazil. Ta adresa už nefunguje a výchozí brána se z této adresy i změnila na jinou adresu. Na té adrese je ale jiný router (asi na straně právě poskytovatele) ke kterému nemám přístup, je to jiná značka a v prohlížeči je to úplně jiné okno. Nevíte, jak to mohu vrátit do původního stavu, abych se opět mohl dostat ke svému routeru na adrese v prohlížeči? Ve zkratce: Ta stará IP adresa brány (routeru) už nefunguje a nová odkazuje na jiný router, ke kterému nemám přístup.
Edison: Bohužel, to mi žádnou výchozí bránu nepřidělí. Jen nějakou automatic IPv4 adresu, ale žádnou gateway. v cmd ipconfig /renew znamená freeze, kdy se nic neděje. Po připojení kabelu ze zdi to přidělí opět tu novou bránu, kterou nechci. :/

Zajímavá 0 před 2160 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Alesh

zkus adresu: http://192.168.0.1/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Edison

Připojit se kabelem jen ke svému routeru a všechnbo ostatní odpojit, včetně WiFi. Pak uvidíš, jakou dostaneš adresu DHCP (jestli běží a není právě to podělaný) a na tu se pak mrknout prohlížečem. Doufám, že si zálohuješ nastavení routeru, aby ses mohl vracet k funkčním nastavením. Pokud by tohle nezabralo, uvést do továrního nastavení. Pak by to už problém být neměl.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Pravděpodobně sis spletl zapojení kabelů do zdířek LAN a WAN. Do WAN musí jít kabel ze zdi (od poskytovatele připojení), do LAN pak od tvého PC. Adresu nejbližšího routeru pak většinou najdeš jako adresu brány, po zadání příkazu ipconfig.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Pokud má tvůj router jako výchozí nastaveno zvenčí DHCP (dynamické přidělování adresy poskytovatelem připojení k internetu), adresa brány je tímto pádem LAN adresa routeru uvnitř sítě. Pokud jsi nic zásadního neměnil, najdeš ji zpravidla napsanou na spodní straně routeru přímo na štítku u MAC adresy. Potom stačí router odpojit od sítě, napočítat do deseti a znovu připojit. Vše by mělo být nakonfigurováno automaticky a funkční. Zkus to.

Dodávám, že i tady platí jedno zásadní pravidlo! Internetový RJ konektor (WAN) je modrý, tam zapoj kabel od poskytovatele připojení. Kabel vedoucí do počítače připoj do libovolného z volných portů (běžně bývají 4 žluté, jsou očíslované). Jinak síťové spojení fungovat nebude. Překontroluj si zapojení kabelů.

Upravil/a: Roman71

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek