Avatar uživatele
Jirkaaa24

Jak zjistit který vodič u zesilovače je fázový?

Ahojte, měl bych prosbu o pomoc.1)Dá se nějakým způsobem zjistit který vodič je fáze za předpokladu,že mám k dispozici pouze multimetr a nemám schéma ?Jedná se o nejspíš nějaký tip tranziwattu „udělej si sám“ oba vodiče mají stejnou barvu a vidlici nějakej expert odštípl
Ještě dotaz č.2)Jedná se o kovovou kontrukci tak chci ještě přidat PE žílu,je to tak že ji spojím s kostrou šasi?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3756 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Funna

a proč to potřebuješ zjišťovat, pokud chceš přidat 3 žílu?…při 3-vodičovém zapojení je úplně jedno, kde je fáze a kde střední vodič…prostě jen musí být na kolících zástrčky je to přece střídavý proud, ne stejnosměrný…pro­tože i pro zásuvky už neplatí dle normy, kde musí být jaký vodič (je jen doporučená zvyklost, že fáze je vlevo)…důležitý je PE (to je ten tvůj zelenožlutý), ten MUSÍ být na zdířce zástrčky…
Doplňuji:
fajn…chlapi dostali za úplně stejnou odpověď jako já palec…ale ženská asi neví no čem mluví…trochu divné, ne?…už byste s těch přežitků mohli vyrůst!

Upravil/a: Funna

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Jako napájecí šňůru? Stejně to budeš muset rozebrat, abys připojil novou. S trochou štěstí bude na jedné straně pojistka, tak tam bych připojil fázi (pokud není na desce označeno jinak). Jinak by tam určitě mělo oddělovací trafo, tudíž by mělo být jedno kam přijde fáze a kam nula. (To je obecný bezečnostní požadavek u všech přístrojů napájených ze zásuvky – nikdy nevíš kdo to kde napojí přes rozdvojku, která prohazuje fázi a nulu)

  1. ano. A pokud se dobře pamatuji, tak kovové šasi by určitě mělo (muselo) být připojeno na PE, pokud mezi pracovními vodiči a krabicí není zesílená (dříve „dvojitá“) izolace – a to mi u zařízení jak popisujete připadá nepravděpodobné. Tak snahu o třívodičové připojení chválím a výrazně doporučuji.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Děláš správně. Kovovový kryt uzemni na kolík zástrčky ( tím přidaným) a zbylé dva je jedno co je co.
Doplňuji:
Funa : Samozřejmě Tvoje odpověď je správná. Jen ta zdířka zástrčky se mně nelíbila !!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Elektronika