Avatar uživatele
bflmpsvz2

Jak zjistit zvětšení lupy?

Mám lupu (na brýlovém rámečku) a chci si vybrat někde v e-shopu podobnou, tedy se stejným zvětšením. Na to bych potřeboval zvětšení té současné zjistit, abych měl srovnání s nabídkou na e-shopech. Jenže podle návodu co jsem našel (porovnávání měřítek) mi vychází zvětšení 10×, zatímco na obalu ve kterém jsem tu současnou lupu koupil je napsáno zvětšení 20× . To je dost podstatný rozdíl, takže nevím, čemu věřit. Mohl bych použít vzorce používající ohniskovou vzdálenost, jenže ta lupa je soustava čoček, a já nevím, odkud tu vzdálenost mám měřit, když je ohnisko cca 15mm od poslední čočky a celá soustava má asi 30 mm. Co s tím?
P.S. To doporučené PDF jsem našel a důkladně přečetl už před položením otázky. Vsadil bych se, že tak neučinil ani doporučující, ani ti, kteří dali palec jeho tipu. Odpověď na moji otázku se tam neskrývá. Nebo je skrytá moc důkladně.
P.P.S Navštívit s tímto problémem optika by mohla být dobrá sranda, zvlášť kdyby se to natočilo skrytou kamerou, ale asi si netroufnu.

Zajímavá 0 před 2396 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

http://lide.uh­k.cz/prf/ucitel/jez­beda1/navody4/u­loha4-5.pdf

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Lamalam Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud to nenajdeš na lupě napsané, obrať se s důvěrou na nejbližšího optika.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

„To doporučené PDF jsem našel a důkladně přečetl“. Vsadila bych se, že nepřečetl. Pokud přečetl a přesto nepochopil, tak bohužel…

Postup je tam zcela jasně popsaný i s obrázkem. Zajdi raději do té optiky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bflmpsvz2

Problémem, odkud měřit rozměrnou soustavu čoček se zabývá málokterý návod, z ničeho nejmíň ten doporučený. Ale světlo do toho vnáší tento článek:
http://www.as­tro.cz/clanky/os­tatni/telesko­pie-dil-treti-jednoduche-metody-mereni-a-vypocty-pro-amaterskou-konstrukci-dalekohledu.html

před 2382 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bflmpsvz2

Tak jsem na to přišel sám, vy chytrolíni! Číňani proste kecaj! Nebo použili obal a návod natištěný pro jiný model. Nebo to počítají tak, že 2 lupy, každá zvětšuje 10×, dohromady 20× ! To vás nenapadlo, co?
Místo svých pofidérních očí jsem použil foťák zaostřený na pravítko ve vzdálenosti 25cm. Pořád sice nevím, odkud přesně těch 25cm měřit, ale zkusil jsem to od hrany objektivu.

před 2383 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bflmpsvz2

To po sobě nemůžu diskuzní příspěvek opravit nebo smazat? No to je tuplem nadraka. Zvětšení lupy vychází 8,7×, zatímco zvětšení jiné lupy, na které je napsáno 12×, vychází 11,8×. Takže měřím plusmínus dobře. Viz foto http://i66.ti­nypic.com/xmk9dt­.jpg

před 2383 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bflmpsvz2

To sem nejdou vkládat fotky? No to je na draka…

před 2383 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek