Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zpevnit brožovaný výtisk knihy?

Přeji hezký den,

máte někdo zkušenosti s tím, jak zpevnit brožovaný výtisk knihy? Knihu denně používám a vždycky po čase z ní začnou vypadávat listy. Už sem si koupil druhou a je to stejné. Kdysi sem viděl v knihovně, že knihu ve vazbě provrtali na třech místech a svázali provázkem. Vazba se pak ale nedá tolik rozevřít, ale zase v ní listy dobře držely.
Prosím o rady a nápady, jak knihu zpevnit.
Předem děkuji za rady.

Vecko

P. S.: Malá anketa ...

Předmět Autor Datum
Odkud jsi? - www.firmy.cz
RITCHI 14.12.2010 21:13
RITCHI
Jsem v Pražákově. Tady je spousta firem a živnostníků co vážou diplomky. Ale chci se snažit sám. V n…
veckoo 14.12.2010 22:09
veckoo
Leta jsem brožované sešity a knížky "vázal"následujícím postupem: Knížku jsem rozebral na jednotlivé…
Jabraka 14.12.2010 22:06
Jabraka
Díky za vysvětlení. Pokud sem to dobře pochopil, tak je to jen lepené a neprošité. Uvažuju spíš nad…
veckoo 14.12.2010 22:22
veckoo
Takhle jsem si kdysi sešil katalog polovodičů - akorát jsem si nevyvrtal tři dírky ale celou řadu a…
Yarda 15.12.2010 08:55
Yarda
nemusíš prošívat, pokud to už máš sepnuté, stačí "napříč" stránkami vyřezat (např. pilkou na železo…
touchwood 18.12.2010 17:53
touchwood
já jsem to řešil tak, že jsem cca na třetinách rozměru provrtal vždycky dvě dirky 1mm asi 10 mm od s…
míra22 15.12.2010 10:09
míra22
Knihaři to řeší tak,že svazeček listů upnou mezi prkénka,jako to dělám já,a lupenkovou pilkou hřbet…
Jabraka 15.12.2010 11:37
Jabraka
kurňa, dneska už druhý příspěvek, kde jsem přišel s křížkem po funuse... :-) poslední
touchwood 18.12.2010 17:54
touchwood
Docela hezký návod na šití knihy je zde. Mě to ale situaci s pár vypadlými listy stejně neřeší. :-|
veckoo 16.12.2010 17:19
veckoo
Takhle si knihu můžeš sešít, pokud děláš novou a navíc je z "dvojlistů". Ale vypadané samostatné lis…
RITCHI 16.12.2010 18:18
RITCHI
Pokud máš vypadnuté jednotlivé listy,vyřeš to tak,že na sklo si naneseš lepidlo(Slovilax)a vezmeš li…
Jabraka 17.12.2010 09:47
Jabraka

Jsem v Pražákově. Tady je spousta firem a živnostníků co vážou diplomky. Ale chci se snažit sám. V nejhorším to někomu zadám. Kdysi sem byl se slovníkem u jednoho starého pana knihaře a byl to opravdu mistr řemesla. Přešil mi celý slovník a já ten slovník tahal po světě dalších 5 let. Budiž mistru řemesla knihařského země lehká.

Leta jsem brožované sešity a knížky "vázal"následujícím postupem:
Knížku jsem rozebral na jednotlivé stránky a vnitřní strany listů jsem sklepnul na stole a stáhnul mezi dva rovné plechy,nebo lépe úkelníky.ne příliš velkou silou a ne úplně zároveň řezu.Pak jsem Herkulesem(nebo jiným disperzním lepidlem)
namazal seříznutou plochu listů a nechal zaschnout.Pak jsem zhotovil obálku z laminovaného kartonu s titulem natištěným na předním listu,ohnul hřbet,aby se dovnitř vešel slepený svazek,který jsem vlepil do obálky.Protože jsem měl přístup k řezačce,hotovou knihu po stranách seříznul.Mám doma na tucet knížek,vyrobených z výstřižků z novin a časopisů a také několik svazků vlastních básní.
Pokud není knihřezačka,lze obvod oříznout velmi ostrým nožem.
JABRAKA

Díky za vysvětlení. Pokud sem to dobře pochopil, tak je to jen lepené a neprošité. Uvažuju spíš nad řešením prošít to nití. Začínám to vidět na slabej vrtáček, tak do 0,8 mm a pak prošít nití.
Ořezávat naštěstí nebude třeba. Dovedu si představit ten žalostnej výsledek, kdybych to ořezával třeba ostrým lámacím nožíkem. Na ořez bych to určutě dal někomu kdo má ořezávačku.

Takhle jsem si kdysi sešil katalog polovodičů - akorát jsem si nevyvrtal tři dírky ale celou řadu a prošil režnou nití.

Kdysi jsem dostal příčurku k programování vytištěnou na traktorovém papíru rozměru ležaté A3 ale vytištěno to bylo jen na půlce (jako na A4), půlka byla prázdná.
Tak jsem ty papíry na jedné straně ve vodicích otvorech sešrouboval, v půlce - mezi potištěnou a nepotištěnou částí) prošil na šicím stroji jehlou bez nitě (ale ty nové overlock by to asi nepřežily) a ty prázdné půlky jsem odtrhnul podle takto vyrobené perforace. Pak ten okraj vypadal jako ruční papír.

nemusíš prošívat, pokud to už máš sepnuté, stačí "napříč" stránkami vyřezat (např. pilkou na železo apod.) zářezy, do kterých stylem "tkaničky do bot" zalepíš špagátek (nebo tlustší režnou nit, pokud je to tenčí svazek). Jabrakův postup pak dokončíš.

Takhle jsem si znovusvázal několikasetstránkovou lepenou knihu, drží dodnes. Ten provázek totiž drží listy "prostorově", narozdíl od prostého slepení hran listů.

Návod jak to udělat byl tuším v nějakém předrevolučním ABC..

já jsem to řešil tak, že jsem cca na třetinách rozměru provrtal vždycky dvě dirky 1mm asi 10 mm od sebe a udělal skobičky z drátu (jako svorka do sešívačky), provléknul a na druhé straně ohnul a zaklepnul. Pak přelepit papírem jako hřbet. Jde to rychle a dá se udělat třeba 5 cm silná kniha. Sešíval jsem tak volné listy z rozebraných časopisů, abych se zbavil zbytečných stránek.

Knihaři to řeší tak,že svazeček listů upnou mezi prkénka,jako to dělám já,a lupenkovou pilkou hřbet proříznou asi 2 mm na třech až čtyřech místech a vloží motouz,na koncích roztřepený.Ten se vlepí do obálky.Ale já mohu říci,že to slepení je naprosto dostatečné.Použitý Slovilax je pružný a dovolí pružné otáčení stránek.Dříve se používal kostní klíh,ten je křehký a proto ho zpevňovali provázkem.nebo nití.

JABRAKA

Pokud máš vypadnuté jednotlivé listy,vyřeš to tak,že na sklo si naneseš lepidlo(Slovilax)a vezmeš list z knihy a okraj omočíš na skle.Pak jednoduše list vložíš do knihy a necháš zaschnout.Výborné vlastnosti tohoto lepidla vyniknou,když potřebuješ slepit roztrženou bankovku.Ta se položí na sklo,srovnají se tržené okraje k sobě a párátkem se nanese na spoj lepidlo a rozetřené se nechá zaschnout.Spoj je těžko k rozeznání.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru