Avatar uživatele
Standaa

Jak ýse jedním slovem nazývá člověk který nemá smysl pro humor

The title says it all, bitch.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3398 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

…suchar…
😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Prokop Buben

V češtině suchar, kalous, morous, mrzout, kakabus.
Nejvíce se asi vžil výraz ‚suchar‘, ale myslím, že záleží i na oblasti – např. za mého dětství se v jižních Čechách pro člověka beze smyslu pro humor používal výraz ‚kakabus‘, někdy i ‚morous‘ či ‚mrzout‘, ale pokud mě paměť neklame, tak ‚suchar‘ nikdy.

Mimochodem, jelikož mám velice rád svůj rodný jazyk, tak se i hrabu v jeho historii, a sbírám si různé zajímavosti. A jedna z nich se týká právě onoho ‚suchara‘: u novotvaru suchar v tomto významu je totiž známo i relativně přesné datum jeho vzniku, což je poměrně ojedinělý jev.
Použil jej v roce 1953 na zasedání ÚV KSČ (3.-5. 12.) rudý dobytek Václav Kopecký (nechť se navždy v pekle smaží!), a v neděli s ním byla seznámena veřejnost prostřednictvím prolhaného Rudého Práva, jež velkou část příspěvků dobytka Kopeckého otisklo 13. 12. 1953.
Např.:
»Žel, i v naší zemi, zemi Jaroslava Haška a Julia Fučíka, v zemi, jejíž lid je proslulý svým smyslem pro humor, radost a veselí, se již zrodil za naší éry onen zvláštní typ kulturníka, jemuž se v Sovětském svazu dostalo názvu „suchar“… Ano, jsou u nás tak zvaní „suchaři“, kteří myslí, že příchod socialismu znamená, že lidé přestávají být lidmi s normálními lidskými radostmi, tužbami, vášněmi, zálibami a životními nároky a že se stávají pouhými mechanismy, jež je možno libovolně natahovat, aby vydržely přijímat nic než these, formule, stereotypní fráze atd. Tito suchaři si představují kulturní a společenský život za socialismu tak, že přestanou všechny formy kultury a zábavy, jež lidé pěstovali dříve a jimiž se obvykle obveselovali, na příklad že se přestanou hrát známé a líbivé opery, balety a operety, že se přestane pěstovat satira a kabaretní humor, že se přestane tančit, že v socialismu nemá být módní vkus, elegance oděvu, obuvi, nábytku atd…«

»Prostě tito suchaři se domnívají, že „znakem kulturního a společenského života za socialismu je chudoba, sebeodpírání, askese, nuda, šeď, jako by být veselým a bavit se patřilo k přežitkům buržoasní minulosti a ke znakům západnictví“.«

»…sucharské pojetí kulturního a společenského života…«

#######

à propos, zajímal by mě výraz pro nedostatek smyslu pro humor. Ale na to bude asi lepší položit extra otázku…
Doplňuji:
Vypadlo mi na konci slovíčko: mám tím pochopitelně na mysli odborný výraz pro nedostatek smyslu pro humor,

Upravil/a: Prokop Buben

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Němec.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Že by barbakan?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Prokop Buben zřejmě zapomněl vložit odkaz.

http://nase-rec.ujc.cas.cz/ar­chiv.php?art=4372

před 3397 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Emefej,to potvrzuji a slovo suchaři(gecco) k Tvé odpovědí sedí jak …

před 3398 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek