Avatar uživatele
Lorrien

Jak často cvičit na housle?

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak často bych měla podle Vás cvičit na housle (popř. prosím uveďte, proč si tak myslíte).
Já cvičím každý den půl hodiny. Kamarádce, co hraje už 10 let, bylo paní učitelkou (máme stejnou paní učitelku– je vynikající, musím podotknout) řečeno, že by měla cvičit min. 20 minut denně. Jiná kamarádka, která hrávala na violoncello, mi říká, že 30 minut je málo, že bych měla cvičit minimálně hodinu, jinak to prý nemá cenu.
Jen pro doplnění– je mi 16 a hraji dva měsíce ^.^
Chodím na gymnázium a jsem ráda, že vůbec stíhám cvičit. :)
Děkuji za odpovědi :)

Doplňuji:
Díky za odpovědi :)
Hamon– Vybalené je to hned a ladit ještě neumím a nehodlám hrát bez strun, takže to ani nebudu zkoušet. (Když už je to neposlouchatelné a musím kvůli tomu posunovat prsty, jen dolaďuji.) :) Tak já bych ráda dokončila druhý cyklus (na první jsem stará) na stejné úrovni, jako všichni ostatní. To asi není možné, že? :/
Jinak jsem schopná cvičit i třeba ty dvě a půl hodiny, když mám čas a chytne mě to. Noty ani neumím, hraji podle sluchu a stupnice se poznají lehce podle předznamenání. :))

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 3824 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hamon

Počítáš do půlhodiny i vybalení a ladění? :) A jaké úrovně chceš dosáhnout?
Cvičení závisí na spoustě faktorů (sám jsem kdysi hrával na žesťové nástroje). Cvič tak dlouho, dokud tě to baví. Jak tě to přestane bavit, dej si pauzu nebo pro daný den skonči.
Cvič co tě baví. Improvizuj – nadrcením not se z nikoho skutečný muzikant nestane
Můžeš cvičit dvě hodiny jednoduché věci nebo deset minut třeba variace, ale hlavně cvič pravidelně. Jak si zvykneš cvičení vynechávat, pauzy se stanou delšími a delšími. Dnes už bych stěží zahrál stupnice :)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Záleží, proč na ty housle hraješ, a jak daleko to chceš s nimi dotáhnout. Tedy, pokud jsi začala před dvěma měsíci, virtuózka z Tebe asi nebude, ale pokud holdáš časem třeba hrát v nějaké kapele, pak určitě stojí za to do cvičení investovat více času – skutečně třeba i hodinu denně. Jestli ale hraješ jen tak, pro své potěšení, pro zábavu a jen občas housle někde vytáhnout před kamarády a zahrát tam sem tam jednu písničku, pak 20 – 30 min. stačí.

Doplňuji:
Lorrien – hlavně se neboj, že něco nejde ;) , ono jde ledaccos. V životě jsem se setkala s paní, která začala hrát na housleuž skoro před důchodem – jistě, na orchestr to nebylo, ale hrála velice dobře. Můj kamarád, skutečný virtuóz, z ní byl úplně paf.

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Každý den. 0 minut je minimum, lépe raději cvičit 1 hodinu. Zvládnout housle znamená cvičit a co nejvíce splynout s nástrojem.
Doplňuji:
Oprava :Každý den 30 minut ......

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

…ako často, tak často ako sa len dá… Denne, nielen ladiť, ale aj cvičiť, cvičiť, cvičiť, cvi…
Nielen doma, dožič si aj v prírode
PS.
To vy bývate vedľa mňa? Brrr…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Potřeba cvičení je individuální a záleží na mnoha faktorech, zejména na talentu. V době, kdy jsem se intenzivně věnoval hraní na basovou kytaru, jsem denně cvičil 3–4 hodiny. Většina kolegů z kapely na tom byla podobně. 20 minut mi připadá hodně málo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

To je složitá otázka. Záleží na tom, na jaké úrovni chceš hrát. Samozřejmě platí, že důležitá je soustavnost cvičení. Je lepší hrát 20 minut denně než 4 hodiny jednou za týden. Další věcí je, že délka cvičení sama o sobě nic nezaručuje. Důležité je:
1/ cvičit správné věci (čili mít pro sebe vhodně zvolený level obtížnosti, vhodný repertoár, také pestrý repertoár, aby se člověk nerozvíjel jednostranně)
2/ cvičit pořádně (tzn. nepřehrávat skladby, nebo etudy jen pořád dokola, ale zaměřovat se na problematická místa, hodně se soustředit na to, jak to celé zní) a po celou dobu cvičení udržovat vysokou koncentraci
3/ odpočívat – a to hodně! (nebo prostě změnit úplně činnost – třeba spočítat příklad do matematiky) Největší chyba mnohých muzikantů je, že cvičí neefektivně. Prostě hrají třeba i několik hodin v kuse. To v žádném případě nedoporučuji. Ideální je dělat nejvýše po 45 minutách přestávku (alespoň 15 minut, ale i víc). V opačném případě se ze cvičení stává pouze přehrávání a to je k ničemu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek