Avatar uživatele
anonym

Jak často má zaměstnanec nárok na nový pracovní oděv a pomůcky? Co to ovlivňuje?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? JájsemRaibek před 2802 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Je na to předpis v jaké profesi co musí být a jak často, obzvláště u náročných a rizikových profesí. Pokud zaměstnání nepodléhá takovému předpisu záleží na zaměstnavateli a na jeho firemních předpisech. Jsou zaměstnání, kde neni nutno vydávat žádné pomůcky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Najprv treba rozlíšiť, čo všetko spadá do vami spomenutého pracovného odevu
1 – pracovný odev – odev (prípadne jeho súčiastka, napríklad plášť, používaný pri výkone práce – do toho spadajú, pracovné plášte, monterky (ochrana pred špinou), uniformy a iný predpísaný odev, napríklad (možno pre niektorých prekvapivé) spoločenský oblek a šaty.
2 – bezpečnostný a ochranný odev a súčiastky – odev, ktorého úlohou je chrániť pracovníka, tj. pracovné rukavice, bagandže s oceľovou špicou, skafander, a iné

Používanie týchto odevov a súčastí a ich výmenu určuje zákon o ochrane a bezpečnosti pracovníkov a smernice jednotlivých firiem a organizácií.
Obnovovanie pracovného odev závisí od druhu práce. Sú napríklad aj prevádzky, kde sa používa takéto oblečenie len jednorázovo a po použítí sa likviduje. U pracovných rukavíc to býva PP tj.podľa potreby, ale u monterok to môže byť raz za 1–2 roky.
Ťažko možno odpovedať konkrétne na vašu otázku bez znalosti náročnosti práce a potreby pracovných, bezpečnostných a ochranných pomôcok.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Myslím si, že to je stejné jako dříve. Vnitropodnikovým předpisem je stanovená minimální životnost. Tento regulativ se ale netvoří na Odpovědích. Takže každá konkrétnější odpověď je plácání o ničem.V každé profesi jinak. Nicméně pokud ochranná pomůcka ( do toho spadá i pracovní oděv a obuv) ztratí svoje ochranné vlastnosti dříve, měl by pracovník proti výměně dostat novou funkční pomůcku.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

pokud to zaměstnavatel požaduje, tak mi je musí dát. nedáš, nenosím. my fasujeme tak nějak pravidelně, nebo si stačí říct. letní a zimní výbavu. povinně musíme nosit pracovní obuv, ochrannou přilbu a reflexní vrchní část oděvu.kalhoty jen dlouhé

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

To závisí na sjednaném druhu práce a na pracovním prostředí.
Někde se OPP obměňují častěji, jinde vydrží déle.

Konkrétní doby si dohledejte podle příslušných profesí
[přepisovat sem všechny možnost je nad rámec Odpovědí].

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ovlivňuje to hladovost podnikatele.
Za komunistů jsme měli nárok jednou za rok na montérky, ručník, boty popř.vaťáky.Solvina a mýdlo každý měsíc při výplatě.
V dnešní době jsem si musel montérky a boty už několikrát kupovat a když jsme je dostaly ( montérky) s logem firmy , tak to bylo stržené z výplaty.
Ano, jsou i podnikatelé co to dávají, ale už ne každý rok, ale jednou za dva roky a protože se kolikrát pracovní smlouva podepisuje jen na několik měsíců, popř. na jeden rok, tak už NENÍ NÁROK na pracovní oděv a boty.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nov44

Předpisy bezpečnosti práce, pracovní prostředí, pracovní náplň, druh pomůcky, způsob a rychlost opotřebení atd. Těch faktorů je opravdu spousta. Na druhou stranu je to něco, v čem budete většinu dne, tak se vyplatí si v rámci možností koupit něco vlastního a pohodlnějšího. Já jsem si takhle sehnal helmu ( https://otavan­.cz/katalog/o­sobni-ochranne-prostredky/ochrana-hlavy ). Ty, co máme v práci, jsou jako dát si na hlavu kbelík. :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pety2015

No já teda nevím, ale my třeba tyhle rukavice https://www.bou­kal.cz/pracov­ni-rukavice-s-prostiskluzovou-vrstvou-bgs109950-velikost-l/31948/produkt máme pořád k dispozici. Je to tak podle mne dobře v zájmu všech. 🙂 Dodávat kvalitní pracovní rukavice a kdy je ptořeba

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
petrdostal

Dokud jsem byl zaměstnaný, tak jsme dostávali pracovní oblečení jednou za rok. Bylo ale otřesné, člověk se styděl v něm někam jít. Teď dělám sám na sebe, takže si pracovní oblečení musím kupovat sám. Vůbec mi to ale nebaví, protože si z https://www.ar­don.cz/c/313/pr­acovni-odevy vyberu takové, které se mi líbí a zas tolik peněz to nestojí.

před 1671 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
terkaprihodo

No, jestli pro vás můžu mít jeden tip, tak se zkuste mrknout třeba i na https://www.uvex-safety.cz/cs/ Právě manžel taky pracuje sám na sebe a sháněl teď nějaké ochranné pomůcky a pracovní oblečení. No a nakonec všechno objednal tam. Co vím, tak za to ani nedal moc peněz a je to kvalitní. :)

Nový příspěvek