Avatar uživatele
Rokio

Jak člověk může být připraven o vnitřní svobodu?

O vnější svobodu člověk může být připraven relativně snadno, např. tím, že poruší zákon. Jak ale člověk může přijít o vnitřní svobodu?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1, dubraro před 2468 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

O tu se člověk většinou připraví sám, např. tím, že se nechá sekýrovat manželkou (nebo jinou blízkou osobou) do té míry, že už potom není ani schopen sám o něčem rozhodnout.
(Jako v tom starém otřepaném fóru-nefóru, kdy chlapi přijdou za kamarádem, jestli nemá chuť jít na pivo. A on: „Počkej, zeptám se. Máňo, mám chuť jít na pivo?“)

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Vnější svoboda vychází ze zákonů a různých nařízení a vyhlášek našeho státu. Vychází z toho, že kde začíná svoboda jednoho, končí svoboda druhého.
Jsou to vlastně naše možnosti

Vnitřní svoboda je stav vaší duše, vaše myšlenky , intuice, využívání rozumu, vůle, ovládání se, zkrátka uděláte to, co chcete, co cítíte, ale nesmí to být v rozporu s vnější svobodou, tedy se zákony apod..
Jde o naše schopnosti a jejich využití..
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-je-vnitrni-a-vnejsi-svoboda

Jak je možné přijít o vnitřní svobodu?

Zjednodušeně – nezabývám se tím, čím chci, ale čím musím. Ale někdy je to třeba i z nedostatku peněz, ohrožení zdraví, života atd. Takže dotyčný je jakýmsi otrokem, když ztratí své vnitřní já.

Nebo člověk touží po uznání a toho se mu nedostává. Jindy citově strádá, považuje se za nedokonalého, tudíž svou vnitřní svobodu přizpůsobí okolí. Bohužel takto často pak ostatní omezují jeho vnitřní svobodu.

Takže ztratit vnitřní svobodu může člověk na „příkaz“ někoho jiného, tím, že nebude dělat to, co ho baví, co mu přináší radost, co je jeho smyslem života

Místo chci to mít tak a tak, dotyčný jinéhoí poslechne, dělá to jinak, protože musí.

Je to jistým způsobem manipulace, Člověk s ní často bojuje, je to někdo zvnějška, kdo mu hází klacky pod nohy atd. Ale tím, že si časem uvědomí chybu, tím jeho vnitřní svoboda naopak sílí.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Stačí být jemný, něžný, laskavý, hodný, duševně krásný, nevyvracet názory a ty své urputně neprosazovat, no a okolí už se o to postará samo ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Je-li někým manipulován, je závislý na hromadění majetku, věcí a peněz, je sebestředný, nedokáže být asertivní, nerozvíjí se v duchovné sféře-práci na svém egu. Takovýto člověk propadá stavům agrese, zlosti, pláče, nevyrovnanosti. Vnitřní svoboda=vnitřní klid, pocit pohody, štěstí, optimismu, radosti. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
synapse

dále např. duševní chorobou (organickou), nemocí mozku/ úrazem mozku …zkrátka vším, co decimuje osobnost člověka a vědomí sebe sama

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek