Avatar uživatele
PO

Jak žena ztrácí vajíčka?

Do školy potřebuju vědět, jakým způsobem, kolik a proč žena ztrácí vajíčka? Něco více o tomto…Díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, BENYTA před 5053 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Souvisí to s menstruačním cyklem.
Za všechno můžou hormony. S nástupem puberty se v podvěsku mozkovém začíná produkovat hormon, který ve vaječnících stimuluje dozrání vajíčka. Počet vajíček je dán už při narození každé holčičky, tato vajíčka jsou ale nezralá a jsou v jakémsi klidovém stadiu. Bez působení příslušných hormonů nezralá zůstanou. Vzhledem k tomu, že v jednom cyklu dozrává právě jedno vajíčko (pokud se omylem uvolní více, výsledkem jsou dvojvaječná dvojčata), nemusíte se bát, že byste je rychle vyplýtvaly (máte jich v sobě asi 400.000!). Zásoba bohatě stačí na celé plodné období každé ženy. Za život se každé z nás uvolní něco kolem 400 vajíček. Uvolnění vajíčka se označuje jako ovulace. Po ovulaci vajíčko putuje z vaječníku trubičkou zvanou vejcovod do dělohy (viz. děloha). Trvá mu to asi týden. Děloha se v té době (opět pod vlivem hormonů – tentokrát těch produkovaných ve vaječnících) pilně připravuje na přijetí vajíčka. Děložní sliznice se ztlušťuje a bohatě se prokrvuje. Vajíčko však těchto výhod může využít pouze v případě, že bylo oplodněno mužskou pohlavní buňkou – spermií. V drtivé většině cyklů vajíčko oplodněno není, což znamená, že děloha vyvinula tolik úsilí úplně zbytečně. Po zhruba dvou týdnech se tedy (opět pod vlivem hormonů) děložní sliznice rozpadá a odchází spolu s malým množstvím krve přes pochvu z těla ven. A tohle je právě menstruace. Trvá nejčastěji kolem 5 dnů až týden. Za týden už dozrává další vajíčko a celý cyklus se opakuje.

Další podrobnosti na:

Zdroj: http://www.se­xus.cz/menstru­ace?page=1

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

jsou vyplavována společně s krví a nečistotami jednou měsíčně při menstruaci. To se ví už dávno, ale jelikož mě otázka zajímala, zapátral jsem. Podle nejnovějších studií ztrácejí prý ženy až 90% vaječných buněk ještě před třicítkou. Docela síla. Viz zdroj (v angl.)

Zdroj: www.newser.com/sto­ry/79423/women-lose-most-eggs-by-30.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
BENYTA

Po přečtení předchozích příspěvků lze napsat jen toto – ztrácí každý měsíc jedno a po menopauze – přechodu – už nemá co ztrácet.
A prosím,neplašte mě, Quentosi,myslela jsem si,že si na stará kolena pořídím nějakou tu radost,zatím jsem ve fázi,že ještě nemám s kým,a ted abych se bála,jestli to vůbec s těmi deseti procenty zvládnu!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek