Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jake doporucite repro do auta?

Ahoj, zvuk mi už v autě hrozně šramotí, jde poznat že bude třeba změna. Potřeboval bych poradit jaké repro zvolit.
Nejsem extrémista, zesilovač dávat nemusím a nebudu, připlácnuti www.dynamat.czu ještě zvažuju, možná časem.

Chtěl bych jak koaxiální dozadu, tak komponentní do dveří a palubní desky. Moje autorádio od Sony výkon 4x52W http://autoradia.heureka.cz/sony-dsx-s100/specifik ace/.
Co do značky, kdysi hrozně frčel Magnat, nevím jestli to byl jen nějaký výkřik, nebo to je TOP značka a dodnes se řadí mezi špičku? Hlavně nechci koupit nějaký šunt, žadný vietnamský Adihash.

Něco jsem si o tom přečetl zde www.ozvucauto.cz a zde www.prohifi.cz.
Čiže by citlovost neměla být menší než 90dB. Taky by mě zajímalo, jaké nejlepší membrány zvolit, už jsem viděl i membránu ze skelných vláken, akorát si to nedokážu představit :-)

Rozměry bohužel nevím, vy ale možná ano. Mám megane 1, hatchback po facelitu (2001).

Díky alespoň za přečtení :-)

/edit: A co myslíte, vyplatí se koupit frekvenční výhybka? Cena jak jsem se díval přijde kolem 2000,- Kč.

Příklad: našwl jsem si toto: www.audioland.cz

Předmět Autor Datum
Záleží, co od toho čekáš a kolik chceš investovat. Přímo značku Ti asi neporadím, ale pokusím se vys…
Zerozero 23.08.2013 03:51
Zerozero
Zerozero, super vyčerpávající odpovědˇ. Dávám palec nahoru! poslední
albert 23.08.2013 22:20
albert

Záleží, co od toho čekáš a kolik chceš investovat. Přímo značku Ti asi neporadím, ale pokusím se vysvětlit pár věcí, které Ti žádný prodejce neřekne.
Velmi drahé repro, různě, třeba z kevlarových vláken, membránou pokovenou snad zlatem a nevím co ještě je, vzlašť v autě, zbytečný přepych a patří spíš do kategorie
"snob end". V autě nikdy nedocílíš akustiky poslechové místnosti, ani kdyby jsi měl repro za milion. Dvoupásmová výhybka za cca 2000,- je zlodějna.
Citlivost: Citlivost nad 90dB, je u basových reproduktorů, buď jen vroucí přání,nebo velmi drahá záležitost. To proto, že výrobcům nahrává norma, která udává citlivost při výkonu 1W, ve vzdálenosti 1 m.
Z toho pramení údaj, že výrobce uvede výkon reproduktoru o průměru 15 cm, klidně 150W.
Kdyby měl repro o tomto průměru vyzářit výkon 150W, s citlivostí 90dB, musela by membrána mít zdvih snad čtvrt metru. Proč to tak je? Citlivost totiž není účinnost.
Citlivost se měří při jednom wattu, ve vzdálenosti 1m. V těchto hodnotách to bude souhlasit a repro bude mít max. účinnost. Pokud však přivedeme výkon větší, tak u těchto repro účinnost prudce klesá. Je to dáno tím, že k dosažení velké citlivosti je šířka cívky stejná s šířkou magnetických nástavců. Při malém, 1W výkonu je výchylka tak malá, že se cívka ještě pohybuje v mag. poli. Proto velká citlivost. Pokud přivedeme výkon větší, zdvih se zvýší a cívka začne opouštět mag. pole. Čim větší výkon, tím je cívka více mimo pole a účinnost silně klesá. Reproduktor se chová jako kompresor dynamiky. Čím více výkonu, tím méně hraje. Samozřejmě se zvyšováním výkonu je větší hlasitost, ale zvýšení hlasitosti neodpovídá zvýšení výkonu. To je důvod proč se udávají výkony 100 a více W.
Možnosti jak docílit vyrovnané charakteristiky aby k tomuto jevu nedocházelo, jsou tyto: Cívka má o hodně větší šířku než magnetické nástavce. Tím nedochází při větším zdvihu k opuštění aktivních závitů magn. pole. Ale v tom případě je část cívky mimo pole i při malém výkonu, proto není možno dosáhnout velkou citlivost. Takové repro mívá citlivost kolem 85dB. Ale vlivem vyrovnané účinnosti hraje při výkonu třeba 25W více než předchozí 90dB repro při stejném výkonu.
Druhou možností je, že magn nástavce jsou o hodně širší než cívka. Tím se cívka opět pohybuje v mag. poli, ale též klesá citlivost, takže je také nižší, ale s vyrovnanou účinností. Nižší citlivost je dána tím, že síla mag. pole dodaná magnetem je rozprostřena na větší plochu širších nástavců a tím slabší.
Potom jsou reproduktory, které mají vysokou citlivost a přitom vyrovnanou účinnost.
Takové repro mají magn. nástavce širší než cívka a zeslabení magnetického pole je vykompenzováno mohutným magnetem. Takové repro je těžké, magnet dosahuje téměř velikosti reproduktorového koše, nebo se používají výkonné magnety neodymové.
Takové repro je ale značně drahé.
Z těchto zkutečností vyplývá že pokud to nemá být něco extra, tak je lepší se nehnat za velkou citlivostí, protože je to jen jakési lákadlo bez efektu. (V rozporu s uvedeným webem, kde radí velkou citlivost a zřejmě o těchto věcech nevědí).
Jak jsem psal, typ neporadím. Ale jako zadní repro bych volil nějaké dvoupásmové koaxiály s raději menší citlivostí (viz výše). Jako přední, pokud chceš oddělené výšky, tak do dveří basáky opět s menší citlivostí a do palubky výškáče s frekvencí od asi 5kHz. Třípásmové soustavy v autě jsou myslím zbytečné. Při nákupu koaxiálních i basových se podívej na magnet. Nejslabší je ferritový, lepší AlNiCo, nejlepší neodym. Čím účinnější a větší magnet, tím bude repro nejspíš lepší. Levné repro můžou mít malý a slabý magnet a tím citlivost malou, což může způsobit omyl.
Nejjednodušší výhybku pro dvoupásmovou přední soustavu uděláš tak, že výškové repro připojíš paralelně k basákům, přes bipolární elektrolytický, nebo lépe bezindukční svitkový (neelektrolytický) kondenzátor 4mikroF (pro impedanci 4ohm). Běžně se to dělá u malých dvoupásm. domácích reproskříní. Výšky nikdy nedosahují výkonu basů, tedy mírné impedanční nepřispůsobení na výškách nevadí.
Malá oprava: Jako přední basáky bude lepší středobasové, ale i basové vyhoví, pokud nejsou hodně velké, tak do těch 5 kHz chodí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru