Avatar uživatele
vas999

Jakou elektronegativitu mají vzácné plyny?

Když jsem si jednou prohlížel periodickou tabulku, zjistil jsem, že u všech vzácných plynů chybí jejich elektronegativita. A proto by mě zajímalo, proč se u nich elektronegativita nepíše, případně proč se vůbec neurčuje a jakou má hodnotu (pokud ji vůbec mají).

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Drap před 2609 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Odpoveď byla označena jako užitečná

Záleží na definici elektronegativity. Známe elektronegativitu podle Paulinga, Mulikena, Aldreda-Rochova, Sandersona, Allena a dlouhé řady dalších autorů. Podle u nás nejčastěji používané Paulingovy definice: He-0, Ne-0, Ar-0, Kr-3,0, Xe-2,6, Rn-2,2. Podle Allenovy definice: He-4,15, Ne-4,7, Ar-3,24, Kr-2,97, Xe-2,52, Rn-2,6.

Upravil/a: Lamalam

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco, Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Iontovou…
😉
Tady máš tabulku prvků s vyznačenou elektronegativitou – https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Elektronega­tivita …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Jejich elektronegativita je nula. Mají nasycený počet vazebních elektronů a tak jsou v maximálně stabilním stavu, kdy nevykazují ochotu slučovat se s jakýmkoliv jiným prvkem (i když existují značně nestabilní výjimky). Jsou tak stabilní a spokojené se svým stavem, že ani netvoří dvouatomové molekuly, jako ostatní plyny.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Gandalf šedý

Elektronegativita ve skutečnosti není objektivní a měřitelnou vlastností prvků. Její výpočty jsou různými autory definovány různě. Jde však rozhodně o prakticky užitečnou a velmi významnou veličinu („různé“ elektronegativity mají pro prvky velmi podobnou hodnotu). Pan Allen, na rozdíl od jiných autorů, zadefinoval elektronegativitu tak, že ji lze vypočítat i pro všechny vzácné plyny. Pro použití v chemii však jsou dané hodnoty elektronegativity zcela nesmyslné a nepoužitelné. Např. podle rozdílů elektronegativit by všechny vzácné plyny měly snadno reagovat s alkalickými kovy a většina dokonce tvořit vazby s vysokým podílem iontovosti, což je zcela absurdní představa. Moje rada: ignorujte případné hodnoty elektronegativit pro vzácné plyny!

Upravil/a: Gandalf šedý

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Lamalam

gecco > ta tabulka v tvém odkazu je na dvě věci. Není u ní uvedeno o „jakou“ elektronegativitu se jedná. Třeba u He je uvedena hodnota podle Gordyho, ale u Kr podle Martynova a Batsanova, u Ar podle Jaffeho. V tom aby se prase vyznalo.

před 2609 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek