Avatar uživatele
anonym

Jakou funkci měla kostnice jako budova a kolik jich tak může v ČR být?

Víte o nějaké přímo? Byli jste u ní nebo snad pouští lidí nějaký průvodce? Případně jaký to je pocit tam být a stojí to za to? Já si to představuji jako nějaké místo kde se skladovali kostry a kosti u lidí u kterých nebylo známo jejich jméno nebo nemohli být řádně pohřbeni a tak až jejich tělo zetlelo a zbyla jen kostra, tak tam byla umístěna buď celá nebo po částech. Zároveň se to tam dávalo tak, aby to mělo snad i nějakou uměleckou hodnotu.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2868 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Kostnice (novolat. ossuarium) se nazývá místnost k ukládání lidských kosterních pozůstatků. Většinou se jedná o klenuté podzemní, sklepní prostory sakrální stavby, kde jsou poskládány lidské kosti do různých geometrických útvarů (mohyl, jehlanců, obrazců, obkladů stěn či kleneb, ale i v podobě lustrů.

Veřejně přístupné kostnice najdeme například v Sedlci u Kutné Hory, v Brně při farním kostele sv. Jakuba, v Praze na Malé Straně pod kostelem Panny Marie Vítězné, v Mělníku pod kostelem sv. Petra a Pavla, dále např. v Čermné (nyní v Polsku). Středověké karnery zpravidla na kruhovém půdorysu se dochovaly na jižní Moravě, např. v Moravských Budějovicích, ve Stonařově u Jihlavy, na Bítově byl zatopen Vranovskou přehradou."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Kostnice

Kostnice dřív vznikaly především z praktických důvodů, kdy už nebylo dost místa ke standardnímu pochovávání nebožtíků. Vyrostly po celé katolické Evropě ve 13. století. Po ustanovené době tlení byli zemřelí vykopáni z hrobů a na jejich místo byli pochováni jiní. Kosti pak putovaly do vystavěných kostnic, které měly emotivně působit na své návštěvníky už samotnou výzdobou a uspořádáním kostí – připomenout jim, jak je život pomíjivý a aby ho ve vší počestnosti prožili co nejušlechtileji.

Co jste vy, byli jsme i my. To se ale změnilo po reformách Josefa II. v 18. století. Tehdy bylo nařízeno, aby se kosti z hygienických důvodů zakopávaly do země. Z mnoha kostnic se tedy staly márnice a pitevny, pár z nich bylo ale prostě zazděno, a tak se zachovaly dodnes. A vy je dnes můžete navštívit – stejně jako lidé staletí před vámi. Ti totiž dobře věděli, že smrt je nedílnou součástí života."

Zdroj: http://www.g.cz/5-kostnic-v-cechach-na-morave-ktere-vam-pripomenou-jak-moc-je-zivot-pomijivy

Byla jsem v kostnici v Brně,. Je to druhá největší kostnice v Evropě . Pocity – i oni byli jako my,. Co z nás zbude, trocha nostalgie. Člověk si uvědomí, jak se zemřelými nakládalo, byli umístěni společně, vrstveni atd. ,

Je uvedený jen seznam těch přístupných.

http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:LJud­W8LGDaAJ:is.mu­ni.cz/th/96641­/ff_b/+&cd=4&hl=cs&ct=cl­nk&gl=cz&clien­t=firefox-b

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek