Avatar uživatele
annas

Jakou mají pro člověka symboliku některé stromy?

Např. strom života, strom světa, případně jiné. Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, vagra, iceT, dědapetr před 4806 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

http://czech.cri­.cn/381/2009/07/09/1s929­42.htm

Strom má v sobě ukryto mnoho symbolik. Tím, jak stromy shazují listí a na jaře se znovu probouzejí k životu, nám dávají znát, že je to jen zdánlivá smrt a lze ji překonat, že to není poslední odpověď na naší cestě životem. V symbolice dřevěného kříže, na kterém zemřel Syn Boží Ježíš, je též vidět jak nás strom i v jiných podobách provází životem. Tento kříž byl prý z Černého Bezu. (A již brzy vám sdělím jedno veliké tajemství o tom, jak to prožíval tento strom a jeho bytost.)

Také při narození dítěte se s oblibou zasazoval strom, který ochraňoval nového človíčka a provázel ho životem i jeho osudem. Nejčastěji to byly jasany a lípy. Přírodní bytosti v těchto stromech mohli a mohou mnoha způsoby pomáhat, pokud člověk neztratil cit a vnitřní kontakt s přírodou. Vše bylo a je stále podmíněno velkou pokorou člověka před Přírodními Zákony, které umožňují toto soužití a čerpání neviditelných sil z přírody. I Mohamed věděl, že každý potřebuje strom od kolébky až po rakev.

Jsou-li dnes lidé tolik pronásledováni nejistotou, strachem a bezradností, je to určitě zapříčiněno tím, že ztratili Víru v Boha, že ztratili úctu k přírodě, k jejím bytostem a také ke stromu, k tomuto prastarému symbolu života. Stromy nás chrání, léčí, živí a pomáhají udržovat při životě. „Kdo z nás by chtěl a mohl žít bez útěchy, krásy i podpory stromů?!“

Strom nám symbolizuje cestu vzhůru. Své větve v korunách vztyčuje k nebi ke vzdání díku za dary, které dostal. Přidejme se k nim a nechť i na dále strom připomíná všem symbol a cestu života.

Zdroj: http://hledani­.gnosis9.net/vi­ew.php?cisloclan­ku=2006090015

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

Strom je jedním z nejmocnějších symbolů lidstva.
Nejznámější podoby stromové symboliky:
Strom života,
který stojí ve středu ráje je symbolem dokonalé harmonie.
Strom světa
Jeho kořeny obrůstají zemi a větve sahají do nebes, a proto symbolizuje možný vzestup lidstva z přízemní hmotné říše k výlučným výšinám ducha.
Strom poznání
Tento dualistický symbol znázorňuje poznání dobra a zla.
Strom – žena
Navenek symbolizuje tento obrázek Matku Zemi, ženskou pečovatelskou podstatu. V hlubší rovině však vyjadřuje neviditelnou sílu, čekající v zemi na oplodnění mužskou energií větru, deště a slunce.
Strom – muž
Lidská hlava obrostlá listím. Někteří v něm vidí spojení s kultem plodnosti starého boha vegetace, mužského protipólu Velké matky.
V antice lidé věřili, že černý bez je zasvěcen Panovi, břečťan Bakchovi, magnólie Apollónovi a vavřín Dionýsovi. Pro buddhisty byl stromem poznání fíkovník. Pro taoismus broskvoň symbolizovala nesmrtelnost. Ve staré Číně byly chráněny stromy v blízkosti náhrobků a chrámů, protože v nich sídlili duchové mrtvých a bohů.

Zdroj: http://dreamwor­x.cz/book/stro­my.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dědapetr

Horoskop a stromy

Zdroj: http://www.sha­man.cz/keltove/stro­moskop/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Tak já si myslím, že je to pro každého něco jiného. Pro mě má třeba velký význam třeba smrk a dub, protože jsem byl od mala přesně v takovém lese u dědy a babičky. Pro manželku má zase význam náramek strom života, na kterém je vyzobrazen její oblíbený strom. Je to prostě hodně individuální.

Nový příspěvek