Avatar uživatele
dmatejek777

Jakou maximální rychlostí můžu jet ve městě na obyčejném jízdním kole?

Co když pojedu ve městě(z kopce) přes 50 km/h? Je to dáno v zákoně?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? suaeda, gagaga před 3727 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Nevím, proč si někteří cyklisté myslí, že pro ně zákon neplatí…
Ano – i jako cyklista jsi povinen održovat omezenou rychlost – tedy v obci (není-li místní úpravou určeno jinak) smíš jet max. 50 km/h…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud jedeš na kole, jsi účastníkem silničního provozu, tudíž se musíš řídit i pravidly.To znamená že by si rychlost 50 neměl překročit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
suaeda

Jak uvádí „Drap“ i cyklista je účastník silničního provozu. Takže ona 50 je i pro ně. Horší je, že někteří mladší si chodníky pletou ze závodní dráhou a proplétají se mezi chodci. Nevím zda si chodník nepletou s nějakým obřím slalomem, kde branky nahrazují chodci. V Německu jezdí cyklisté po chodníku (pravděpodobně to tam asi umožňuje zákon), ale pomalu a jen při vnější straně chodníku u silnice.
Na závěr dodám, že i cyklisté se kontrolují na alkohol.
Doplňuji:
Doplním „bolaka“.
Před časem se stal úraz synovci v Německu. Svištěl z kopce na kole tak 70 na (zdůrazňuji) udržované cyklostezce, kterou předtím několikrát již jel. V plné rychlosti vjel do díry v asfaltu a bylo vymalováno. Jen díky helmě přežil pád z kola. V nemocnici si pobyl 3 týdny a dalších x týdnů měl rehabilitace.

Upravil/a: suaeda

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Kdo byl někdy na kolmo třeba v Orlickejch a vracel se dolů do nížin, tak ví že je to jedna velká sjezdovka a i na pologalusce se to dá vytáhnout na 75km/h. Osobně jsem takhle několikrát předjížděl i náklaďák, to byl pane pocit, to bys viděl a kdyby mě v tu chvíli stopnul policajt, tak bych byl na to dokonce snad i hrdej ;), samozřejmě musíš ale počítat s tím, že stačí kamínek, kus ulomenýho klouzavýho plexi na vozovce, nebo i rozteklej asfalt od sluníčka a domů tě poveze maximálně auto jehož jméno se dá přečíst jen ve zpětným zrcátku, a to ještě v tom lepším případě. Ale i kdybys měl na vozovku štěstí, tak musíš počítat i s tím že ti někdo vlítne do cesty, a pak se dvěma bowdenama už to těžko ubrzdíš, natož když musíš počítat s tím že nejsou pásy, takže i se sebelepším kolem bys hodil přemet a seš tam kdes byl v prvním případě, teď už jde akorát o to jestli tě budou sešívat normálně a nebo post mortem.

PS: V zákoně to samozřejmě je, vozidlo jako vozidlo, to by byl hodně velkej kYks :)
Doplňuji:
Spíš by bylo zajímavý se zeptat, co by se stalo kdyby v zóně kde je povoleno 20km/h policie zastavila terčíkem chodce kterej se šel jen proběhnout.

Upravil/a: bolak

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

zákon platí neměl bys jet více než je dáno ať už vyhláškou což je těch 50 v obci nebo místní značkou.každopádně když tě zastaví poldové žes jel třeba 60 a nebdeš mít tachák můžeš se snadno vymluvit na to že nelze rychlost určit když namáš na čem. Já bežně jezdím přes 50km/h i po městě a nestalo se že bych dostal pokutu,prostě řekneš jak to mám vědět že jedu rychle když nemám tachometr. Jinak zákon samozřejmě platí jako pro každého jiného účastníka provozu.ještě se mi ale nestalo a to najezdím za měsíc v průměru 1500km, že by mě zastavili,že jsem moc rychle a to jezdím často o dost víc než je povoleno.třeba z kopce kde bylo 40 jsem jel 80.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gagaga

bolak, ja asi pred 3 lety delala frajerku ..a synovi jsem ukazovala jak " frcim " z kopce..a on se na me " v cili " podival a rek : mami, takhle ja jezdim do kopce !!
( blbecek ) :)

  • iv-

před 3726 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

tvůj syn jezdí do kopce jako funící matróna? ;)

před 3726 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gagaga

:p

před 3726 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek