Avatar uživatele
annas

Jakou má historii ponorka? Nevíte, který stát má v současnosti nejmodernější ponorku?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? anonym, panenka, vagra, Dmitrij před 4859 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Velmi kusé zprávy o podmořských lodích existují již z antické doby, obvykle však lze jen těžko rozlišit fantazie od reality. Skutečná historie ponorek začíná na počátku novověku a je neobyčejně spletitá. Více či méně úspěšné pokusy postavit ponorný člun se v období od 17. do počátku 20. století dají počítat na stovky
O ponorky se zajímali už nejvzdělanější lidé středověku.
Ponorky později kreslil i Leonardo da Vinci a stejné cíle měla tehdy řada dalších konstruktérů. Vždy však zůstalo pouze u nerealizovaných a nerealizovatelných plánů.
Na počátku 17. století žila na pražském dvoře císaře Rudolfa II. pestrá galerie vědců, alchymistů a umělců. Mezi ty méně známé patří Cornelius Drebbel, mechanik, alchymista a vynálezce pravděpodobně první úspěšné ponorky.
Opravdovou válečnou hrozbu z nich však udělal až irský emigrant, učitel a jeden čas i terorista John Philip Holland.
Roku 1893 Holland s několika společníky založil firmu Holland Torpedo Boat Company – a sotva tušil, že podnik bude jednou pod názvem Electric Boat Company stavět jaderné raketonosné ponorky, které se stanou nejmocnější zbraní 20. století.
Co se týká sovětských ponorek- V roce 1979 se objevila dieselová třída Kilo a obrovská jaderná ponorka třídy Oscar.
Největší ponorkou světa se však stala balistická ponorka třídy Typhoon, jejíž stavba začala v roce 1977 a první ponorka se u loďstva objevila v roce 1982.
Velice moderní ponorky vlastní i Británie,Fran­cie,Holandsko a v neposlední řadě i Čína.
Doplňuji:
Zapoměl jsem zmínit ty nejmodernější-
Nejmodernější třídou balistických jaderných ponorek USA,je třída Ohio, s výtlakem 16 600 tun na hladině a 18 700 pod vodou, kde se pohybují rychlostí vyšší než 20 uzlů a může dosáhnou hloubky 300 metrů s výzbrojí 24 raket Trident.
Páteří amerického loďstva útočných ponorek je třída Los Angeles o výtlaku 6 080 až 6 900 tun, délce 108 metrů a průměru 10 metrů. Je schopná ponořit se do hloubky více než 450 metrů vyvinout rychlost více než 30 uzlů.
Nejmodernější útočnou ponorkou je v současné době Seawolf SSN 21, která zhruba o polovinu větší než třída Los Angeles a vybavena nejmodernějším zařízením k vedení elektronické války v hlubinách oceánů.

Zdroj: z různých internet.zdro­jů+vlastní komentář

Upravil/a: vagra

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Tak tohle s určitostí nevím,ale tipla bych si na jeden z těchto států-Rusko,Británie nebo USA.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dmitrij

Dodám, že Rusko také začalo zařazovat do výzbroje nové ponorky – před dvěma roky byla spuštěna na vodu první ponorka projektu Borej – Jurij Dolgorukij. Do roku 2018 bude postaveno ještě 7 podobných ponorek.
P.S. Osobně obdivuji lidi sloužící na ponorkách – jsem vnuk ponorkového námořníka a docela dobře vím, co jejich služba obnáší.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Kdo má nejmodernější ponorku v současné době se asi nedovíme, protože ty budou utajeny. Jinak je to klasika, něco má USA, něco Rusko (pořád se budou předhánět), nicméně málo se hovoří o civilních ponorkách které jsou vybaveny moderním zařízením pro vědecké výzkumy. takže otázka je, co si představovat pod pojmem moderní.
myslím na Discovery čas od času běží dokument o první ponorce která potopila loď za Občanské války v Americe. Podle koster posádky, stavu ponorky našli i jmenovitě většinu členů posádky a pravděpodobnost jejího potopení. Dokonce se pokusili o rekonstrukci obličejů jednotlivých lidí v ponorce

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ponorku vlastní USA a v odkazu jsem se dozvěděl o historii ponorek.

Zdroj: http://abc.bles­k.cz/clanek/ca­sopis-abc/959/vzhuru-dolu.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
vagra

Z posledního tištěného čísla časopisu 21. století.

Nejnovější ponorka se jmenuje Jiaolong (Podzemní drak) – dokáže se poonořit až do hloubky 7000 m. Má za sebou úspněšné testy.
Peking už vyslal do světa fotografii, na které ruka robota pokládá na dno čínskou vlajku. Snad bude sloužit vědě, nikoli zbrojařským účelům.
/Jiaolong- čínský mýtický drak, měl hlavu krokodýla, tělo ryby a ocas hada. V legendách – neomezená moc na povodněmi. /

před 4859 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek