Avatar uživatele
NexDroid

Jakou povrchovou úpravu zvolit pro jídelní nůž?

Vyrobil jsem si ze starého ložiska nůž, který bych rád používal i pro porcování potravy. Problémem ale je, že holá ocel zanechává silnou pachuť železa. Proto jsem se rozhodl nechat udělat (či udělat sám) povrchovou úpravu. Otázkou však je, kterou zvolit s ohledem na obtížnost, cenu a hlavně, nesmí být toxická nebo zanechávat pach. Přemýšlel jsem nad žárovým chromováním, ale bylo mi dnes tvrzeno třetí stranou, že je to silně toxické.

Zajímavá 0 před 2587 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Nejlépe žádnou. Pořádně vyleštit brusnou pastou. Nejlépe postupně s různou hrubostí. Když pěkně vyleštíš, bude vizuálně silně připomínat chrom a nebude žádný pachuť železa

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

S úpravou nože neporadím, ale toxicita chromu je nesmysl. Chrom je velmi málo reaktivní, stabilní kov a rozhodně není toxický. Toxické jsou pouze jeho některé sloučeniny v ox. stupni VI, nikoliv samotný kov.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Pokud vím, tak ručně vyráběné nože žádnou povrchovou úpravu ve smyslu nanesení vrstvy nemají. Jsou vybroušené a vyleštěné. Možná to ve tvém případě není pachuť železa, ale mazadel nebo jiných látek, kterým byl kov dlouhodobě vystaven.
Mám nůž od nožíře, z damascénské oceli, a žádnou pachuť u jídla jím krájeného nepozoruji.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek