Avatar uživatele
Mtc

Jakou rychlostí proletí asteroid 2012 DA14 kolem Země?

Zajímalo by mě jakou rychlostí proletí asteroid 2012 DA14 kolem Země, 15–16. Února 2013, podle simulace. Případně kolik asteroid obsahuje železa. Přeci cca 35 000km není daleko a zemská gravitace může na objekt působit už o něco dříve než ukazují simulace, kde se může změnit trajektorie v kolizní kurz. Nechci nic zakřiknout, ale nejspíš by to odnesl oceán a způsobilo to velkou vlnu tsunami..

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? odpovídámež před 4096 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
BANAN93

http://www.ma­gazin2000.cz/in­dex.php?option=com_con­tent&view=arti­cle&id=280%3A2013-a-planetka&catid=29%3A­sest-2012&Itemid=17

7.82 Km/s
podle mě by bouchnul už v atmosféře – neni zas tak velikej – tenkrát někde na sibiři naposled něco takhle řachlo – CCCP to ututlala a až po letech se tam dostali vědci a přinesli zprávu na veřejnost – http://www.you­tube.com/watch?v=f0Ko5w9­GaXA

Doplňuji:
Apofis bude asi horší :D

Upravil/a: BANAN93

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Ano máš pravdu. stačí nepatrná iniciace čehokoliv a ke srážce se Zemí by mohlo dojít. Dráha asteroidu je více než blízká. Srážka by měla obrovské následky ale, nikoliv globální !
Někde jsem četl, že v takovém případě by se uvolnilo tolik energie jako z vodíkové bomby o síle cca 200 MT TNT.
V Americe je kráter z minulosti, který má průměr 1200m a udělalo ho těleso o průměru cca 50 m. Tento asteroid má průměr cca 130 m !

Ještě k těm bludům o tunguském „meteoritu“ .
Výbuch způsobilo těleso ( dosud se stále tápe co to bylo) v roce 1908 !!!! To ještě vesele vládl car Mikuláš (nevím kolikátý) takže Voloďa to nekryl a bylo 10 let před výstřelem z Aurory ! Těleso vybuchlo ve vzduchu a naštěstí v neobydlených oblastech Sibiře v té době tehdejšími prostředky, téměř nedustupné oblasti řeky Podkamenné Tungusky . Také existuje hypotéza že UFOuni zasáhli a odklonili tento meteorit do těchto neobydlených oblastí, jinak by spadl na Evropu.
Hypotéz je ale velmi mnoho včetně havarie UFO, dopadu zbytků komety a já nevím čeho všeho. Odpovídám z hlavy , kdo chce ten si to najde.

První výpravu do této oblasti uskutečnil akademik Kulik až v roce 1921 !! Tedy 13 let po dopadu a 3 roky po výstřelu Aurory na začátku občanské války v čerstvě vzniklém SSSR.
Sice to přímo nesouvisí s otázkou, když ale vidím ty cancy nedá mně to.

Doplňuji:
Asteroid má průměr 44 m a má hmotnost 120 000 tun (zaměnil jsem to). je tedy velikostí podobný tomu prehistorickému co spadl v Americe .

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

A ta rychlost je u asteroidů někde kolem 16 – 17 km/sec.

před 4096 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek