Avatar uživatele
dudu

Jakou strategii byste na místě ministra financí asi volili?

Představte si, že jste se všemi příslušejícími pravomocemi na místě ministra financí Babiše. Plánované příjmy a výdaje rozpočtu jsou zatím v rovnováze, ale téměř s jistotou bude dosaženo solidního přebytku. Podpořili byste těmito dodatečnými zdroji buď růst mezd ve vybraných profesích /které byste jmenovitě preferovali/, resp. přidali důchodcům a nebo coby správný hospodář, rozhodli vše použít ke snížení státního dluhu?

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, GM, redy, marci1, Kepler před 2924 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
redy

Já bych přebytek dala na ten státní dluh.

Poslancům a senátorům bych ořezala platy, a to ořezané bych dala nemocnicím, důchodcům a všem lidem, kteří to potřebují.

Ale teď koukám, že bych musela ještě hóódně ořezávat 🙂

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Rozhodně bych posílil platy lékařů a zastavil tak jejich odliv do zahraničí, něco dal taky důchodcům, zvýšil minimální mzdu. Ten státní dluh mi nepřipadá až tak důležitý a pokud by se hospodařilo rozumně, mohlo by jeho umazávání pokračovat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Nevím, zda má ministr takové pravomoci, ale ubral bych na platech a náhradách ústavním činitelům, silně omezil zisky stranám ve volbách, zrušil nucené příspěvky NATO, zrušil příspěvky neziskovým organizacím…, a hned by bylo pro potřebné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Já bych snížil platy politiků o polovinu a zavedl bych samaritánskou daň pro lidi mající mzdu vyšší než 100.000 za měsíc ve výši 20 %. Také bych většinu dávek, a to hlavně pro nezaměstnané. Dávky pro důchodce, nemocné a děti bych zachoval. Moje další změna by se týkala ekologie. Zavedl bych vyšší pokuty za znečištění ovzduší a zvedl bych cenu pohonných hmot. Nakonec bych zavedl tvrdší tresty za korupci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
McArthur

Ministr financí může jen korigovat, ale jinak rozhoduje vláda a následně Poslanecká sněmovna. A i když máme nyní přebytek v kase, tak hlavní výdaje přicházejí až v druhé polovině roku. Naopak hlavní příjmy do státní kasy jsou v první polovině roku.

Rokio: Lidé s příjmem nad 100000 Kč platí tzv. solidární daň, která je 7 % navíc, proti běžným 15 %.

Přebytek bych použil na snížení státního dluhu a jako polštář na řešení strukturálních problémů.

Když už jsme u politiky, tak bych snížil počet volených zástupců v Poslanecké sněmovně (200 je moc, stačila by polovina), celkový počet státních úředníků, zrušil bych krajské úřady a tím i část zaměstnanců kraje (část by musela přejít pod celostátní instituce nebo obecní) a zjednodušil bych daňový systém.

Doktorům bych nepřidával z pozice vlády. To bych řešil na úrovni jednotlivých nemocnic. Část nemocnic bych zrušil a nahradil je poliklinikami s rozšířenou působností (mohly by tam provádět jednoduché operace, které nevyžadují vícedenní hospitalizaci pacienta).

Platy státních zaměstnanců by měly být odvozeny od platů v soukromém sektoru.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek