Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou zvolit podlahu v podkroví? Lze lepit SDK na porfix?

Dobrý den pánové,
měla bych dva dotazy tykající se zrekonstruovaného podkroví.
Loni jsme jsme provedli kompletní rekonstrukci cca 170let(opuka) starého domu - zbourání 1.NP a dvojíté půdy (cca 4m baráku). Místo 1.NP jsme posatavili rovnou obytné podkroví. Barák byl odbourán až na úrověň podlahových trámů 1.NP, byl zjištěn havarijní stav trámů (neunesly by novou podlahu), proto stavař i statik doporučili přidání nových trámů. Avšak dle statika nešla provést výměna staré trámy za nové (barák je svázán pomocí starých trámů), proto doporučil ponechat staré a nové umístit cca 70cm nad staré. Vznikla tím tedy mezera mezi stropem v přízemí a budoucí podlahu v podkroví cca 1m (přibližný nákres viz příloha). Rekontrukce tedy byla provedena následovně:
- železobetonový věnec na původní zdivo (cca 40cm)
- na věnec umístěny nové trámy
- postavena obvodová zeď vysoká 1,2m porfixu (šedý ytong)
- druhý železobetonový věnec
- na druhém věnci je postavena střecha (podzednice, krovy, atd)

Toť k popisu rekontrukce a nyní dotazy:
1. Jakou zvolit podlahu v podkroví?
Nové trámy mají rozměr cca 22 na 28 cm. Osově jsou vzdálené 60cm. Tím, že vznikla mezera mezi stropem v přízemí a podlahou v podkroví u nás nehrozí přílišný kročejový hluk (nebo jak se to jmenuje). Tudíž manžel vymyslel následující. Na trámy umístit rošt, který vyrovná nerovnosti trámů (výška se liší trámů max o 2cm). Na rošt umístit palubky 2.jakosti o tloušce 3cm, lepení a šroubování v zámcích. Na to nasypat vyrovnávací kuličky (nevím jak se to jmenuje). Poté položit finální podlahu asi palubky 1. jakosti.(lakované). Mě se nelíbí cena tohoto řešení - 2.jak palubek 40m2 - 10tis., ostatní zatím nemáme koupeno, ale předpokládám, že se dostaneme na cenu 40tis. za jeden pokoj 40m2. Tj. 1000,-/m2. Celkem máme cca 100m2. Dále se obávám, že pokud bude dřevěná podlaha kompletně dřevěná, že bude vrzat. Původně jsme chtěli použít OSB desky, ale palubky 2. jak. vyšly levněji.
Prosím navrhněte nějaké levnější, funčkní a nevrzajicí řešení podlahy?
2. Lze nalepit SDK na zeď z porfixu?
Nyní jsme si zateplili střechu a udělali SDK stropy a napadlo nás, proč nepokračovat s SDK i na stěny. Původně jsme měli v plánu je natáhnout lepidlem a naštukovat, ale pokud bychom mohli lepit SDK přímo na zeď, bylo by to pro nás daleko rychlejší (dělali bychom si sami) a myslíme si že i levnější řešení. Již jsem se dočetla, že to lze pouze mě zajímá, jestli je desky lepší natáhnout celé lepidlem nebo to lepit na bobky. Musí se desky na zeď i šroubovat jako pojistka (hmoždinky nebo jenomšrouby na SDK)? Dopředu říkám, že kontrukci dělat nechceme (úspora místa a rychlost provedení). Napadá vás nějaký problém, který by mohl vzniknout s SDK? Zeď je 30cm široká, venkovní zateplení bude 12-14cm polys.na tažený lepidlem. Překlady nad okny jsou železné L profily.

Uff omlouvám se za délku a děkuji všem, kteří ten román dočeli do konce.

Předmět Autor Datum
Lepit lze, podklad předem napenetruji. Lepte na bobky ( desky se dají vyrovnat ) a mělo by se kotvit…
radek2 21.01.2013 15:23
radek2
K otázce číslo 2: Proč chcete lepit na na stěny SDK? Jestli jsem to dobře pochopil tak máte nadezdím… poslední
Fortys 22.01.2013 11:10
Fortys

K otázce číslo 2:
Proč chcete lepit na na stěny SDK? Jestli jsem to dobře pochopil tak máte nadezdímky v podkroví z přesných tvárnic na které stačí natáhnout omítku k tomu určenou (např. Salith MHF P3). Toto řešení je nejjednodušší a nejlevnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru