Avatar uživatele
Ivo

Jakto, že neprobíjí proud na sloupy el. napětí přes izolátory v dešti.

Voda je vodivá. Izolátor odděluje elektrický vodič od konstukce stožáru. Když ale prší, jsou mokré izolátory – tudíž vodivé. Jakto, že poté proud neprobíjí na konstrukci stožáru elektrického napětí?
Doplňuji:
A když je na nich námraza, led nebo sníh? Ten taky přeci probíjí.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Ivo

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kablik před 4292 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Protože jsou izolátory konstruovány tak, aby voda skapávala dolů a nemohla spojit vodiče s konstrukcí stožáru v jeden vodivý celek.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Jde o to, co myslíš pod pojmem probíjí. Obecně se používají takové izolátory, které zabrání i při nejnepříznivějších podmínkách vznik oblouku. Jde o takový tvar, aby byla povrchová cesta co možná nejdelší. Je pochopitelné, že za deště mají izolátory nějaký odpor a část přenášené energie uniká do země.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
honza19hk

klasický izolátor 230/400V (obecní vedení) vypadá jako hřib a pod „klobouk“ se mu voda nedostne a stéká dolů takže tam je suchý tím pádem to nemůže probíjet.U velkých izolátorů např 35kV nebo 72kV je to jeden izolátor ale dlouhý(cca 1m a 1,5m).Vypadá jako kdyby jsi dal ty malé za sebe.Ale všechny fungují na stejném principu,jejich konstrukce je dělaná tak aby byly aspoň někde suché.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek