Avatar uživatele
bolak

Jaktože nějakej flek na plátně stojí miliony, a nějakej jinej flek na plátně je jenom čmáranice?

Vysvětlíte mi někdo v čem vězí to umění?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra, kapka, johana 56, Lucijej, Klára K. před 3882 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Bohužel i já vidím ‚flek‘ a žádný rozdíl. Nejsme ale odborníci, kteří vidí cosi naproto jiného. ☹
Podle mne má umění oslovovat většinu, nejen je. Co je to pak za umění?
Názor.
P.S: doufám stejně jako ty, že se něco rozumného dozvím!

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Myslím si, že postupem času dochází k jistému vývoji v posuzování uměleckých děl. V malířství to platí obvzlášť. Záruka, že vznikne obraz, který se bude většině líbit, je asi jen u několika málo výjimečných géniů. Ti by se dali v generaci spočítat na prstech jedné ruky.

Umění je nevyzpytatelné. Někdy je obraz vytvořen nedokonalou technikou, ale o něčem vypovídá. Jiný obraz představuje nějakou hodnotu, ale není třeba technicky dokonalý. Jindy je obraz dokonalý technicky i umělecky, ale působí jako by studený, vychladlý. Roli hraje také jméno, období, kdy obraz vznikl. Jedna věc je talent, další je umět se dívat kolem, zachytit osobité vidění světa – to má každý jiné.

Znalci obrazů to mají náročné, musí se seznámít s okolnostmi vzniku obrazu, srovnávat náměty, jejich zpracování, poznat vnitřní svět autora. atd.

Např.i inimní výpověď básníka nelze pochopit bez znalosti jeho života.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lorelai

Já se u umění jako o malbu moc nezajímám, ale myslím, že jde o autora, o nápad, vy tomu sice říkáte čmáranice, ale zkuste něco takového nakreslit, chce to ten nápad, umění zkombinovat barvy, umělec ve svém obrazu něco vidí, neudělá jen čáru sem a čáru tam… Ale pokud jde jen o černý flek uprostřed ( i když jsem nic takového neviděla) tak jsem také bezradná
pro www: umění má možná oslovovat většinu, ale záleží jaký styl preferujete, klasická hudba také neosloví každého, i přesto, že se jí říká klasická.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Klára K.

taky si to občas říkám, já když nakreslím vystínovaný autoportrét, jo, tak jako fajn, a když Picassovi ujede talíř se špagetama s rajskou a upadne mu to na plátno, tak to hned jde na výstavu. ☹ (bez urážky, mám ráda umění, ale někdy mi to přijde trochu nefér)

před 3882 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kapka

Picasso a fleky? 😁 Ale asi napsala první jméno, co tě napadlo, chápu… 🙂 Taky některému umění nerozumím.

před 3882 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek