Avatar uživatele
synapse

Jaky je původ smrtky?

Jak a proč vznikla smrtka/ kostlivec jako symbol smrti? Je to pohádková postava nebo součást nějaké pověsti? Kdo ji vymyslel? A kdy přibližně?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2885 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Smrtka je tradiční personifikace smrti, zpodobněná jako kostlivec s kosou, často bývá zobrazována v černém hábitu. Někdy vystupuje jako stařena nebo stařec (smrťák), eufemisticky se označuje jako kmotřička smrt nebo zubatá.

Podle vyprávění přichází smrtka k umírajícím, aby symbolickým seknutím kosy ukončila jejich život.

Smrtka je častou postavou v pověstech a pohádkách"
http://www.pa­ranormal-activity.estran­ky.cz/clanky/smrtka­.html

Představa vznikla ve středověku, když se lidé smrti báli, i když slovo je odvozené od mřít = původní význam byl ‘dobrá, přirozená smrt’"

Protože člověk před smrtí je často vyhublý, bledý – asociace – jeho duši odnese bytost, jíž se bude později podobat, vlastně mu ubližuje, když ho odvede pryč.

Vidina smrtky člověku naznačuje, že se mu život krátí, čeká za postelí, až přijde ta pravá chvíle a seknutím kosy ukončí život.

V bibli to je anděl smrti. V růlzných zemích se podoba smrtky liší…

"Smrtka si záměrně volí image, který jí připadá za daných okolností nejvhodnější, a který dosáhne největší účinek. Proto je někdy viděna v děsivé podobě a jindy naopak jako vlídná a konejšivá bytost. „Nepochybnou pravdou však je to, že každý z nás jednou zjistí, jak a v jaké podobě si pro něj smrt přijde, protože smrt je jedinou jistotou v životě. Smrtí se zabýval i římský filozof a básník Seneca, který ji vystihl nezapomenutelným výrokem: „Je nejisté, kde tě čeká smrt, a tak ji očekávej všude.“

http://www.top­magazine.cz/e­xistuje-smrtka-v-podobe-kostlivce-s-kosou/

Nedovíme se, kdo a přesně kdy smrtku vymyslel. Všechno jsou jedn domněnky.

Proto je i vynášení smrtky, i když má jinou podobu, symbolem odcházející či "umírající"zimy. Je to pohanský zvyk. Zima – smrtka – odejde, ukryje se a zase se vrátí.

Ad marci1
Po dvou hodinách vložit stejný odkaz jako je ten můj?

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Smrtka, zobrazovaná jako kostlivec s kosou, je personifikace smrti. Není to jen pohádková postava a v různých formách a podobách byla od nepaměti součástí různých kultur.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Smrtka

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Ve všech společnostech existovala postava, která brala lidské životy těm, na který už přišel čas odejít. tedy aspoň většina. V historii jsou zaznamenané všelijaké podoby smrti a každá kultura má i různé symboly, které zvěstí smrt, či zvířata která jsou smrtí ovládaná. V Evropským folkloru je jich tak hodně. Ale v mysli všech co čtou tento text se určitě vybaví Kostlivec s velkou ostrou kosou přehozenou přes rameno.
Tradice „Smrťáka“ v různých kulturách: viz zdroj
http://www.pa­ranormal-activity.estran­ky.cz/clanky/smrtka­.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek