Avatar uživatele
Kepler

Jaká byla kupní síla předválečné československé koruny?

Různých srovnání dnes a za socíků je spousta. Ale kolik se vydělávalo za první republiky a co si za to mohl člověk koupit?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? independent před 2337 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Klaproth

Našel jsem toto – https://kupni­sila.cz/1-republika-csr-ceskoslovensko/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Těm srovnáním nevěř, jsou povětšinou zkreslená a zavádějící. (či vyloženě lživá, což je na pováženou, protože stále existují živí pamětníci) Z vlastní zkušenosti vím, že např. v seriálu „Vyprávěj“ tvrdí, že kolem roku 75 pivo stálo 2,50Kčs, zatímco já začínal chodit jako náctiletý cucák plíživě do hospody o deset let úpozději se starou pětkou (tedy ještě s tou bez smutného chlapa s ptákem na druhé straně), tam jsem se zmastil jak papír od bůčku – 5piv a ještě jsem nechal dýško. Jak to? Protože pivo stálo 1,70Kčs, na 2,50 ho zdražili až po roce 85 přibližně.

Jeden z velkých šoků byl, když jsem jako cca 8letý po shlédnutí tv filmu o našich statečných partyzánech bojujících srdnatě s Němci zeptal babičky, jaké to bylo žít za války. Nepochopitelná odpověď – za Němců bylo nejlíp (načež začala vyjmenovávat tehdejší klady) mne zcela zdrtila. Ve škole, v tv, v novinách, v pionýru – všude tvrdili, jak bylo zle a babička navzdory tomu, že ke konci války Němci rekvírovali kdeco přijde s takovým hodnocením. Byla sice „nevzdělaná selka“, ale s odstupem času mi její hodnocení přijde jako nejrelevantnější – oproti všelijakým „odborným“ studiím.

Popravdě řečeno, ještě lépe podle ní bylo za císaře pána, ale tomu se zdráhám uvěřit a přičítám to neobjektivitě věku – v mládí je všechno vždycky fajn. :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Jaké byly platy nevím, ale mám doma jídelní a nápojový lístek restaurace hotelu Zelený dům na Božím Daru z roku 1936. Výběr z cen:
hovězí vývar – 0,75 Kčs
slepičí polévka s nudlemi – 0,95 Kčs
hustá omáčka bez masa, knedlíků dosyta – 2,90 Kčs
hovězí guláš palčivě ostrý, chléb – 5,90 Kčs
telecí řízek, br. kaše – 8,90 Kčs
1/4 kachny v sádle pečené, červené zelí po bavorském způsobu, karlovarský knedlík – 12,90 Kčs
risoto dle Italů – 17,90 Kčs
pivo lokální na čepu 0,5l – 1,10 Kčs
pivo plzeňské na čepu 0,5l – 1,60 Kčs
pivo plzeňské v lahvi 0,5l – 1,90 Kčs
jablečný štrúdl délky mužské stopy – 1,10 Kčs
herynk dosti slaný – 0,50 Kčs

Je zajímavé, že lahváč byl dražší než točené (zřejmě obtížnější transport flašek). Luxusní potravinou tehdy byla rýže.

Nakolik jsou uvedené ceny vypovídající netuším, nevím kolik v té době běžný člověk vydělával.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

By jsi se divil. Hlavně tomu výdělku. Přesně tam logicky spějeme. Ty neumíš pracovat s internetem , nebo nemáš hrneček na zimu.
Moji rodiče o 1. republice neříkali nic pěkného. Otec učitel, matka pocházela z hospody a hospodářství. Takže teoreticky společenské postavení ještě dobré.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Kolik se vydělávalo nevím, ale mám fotku svého dědy, an jako chlapec v roce 1926 sedí na schodech hokynářství pana Vejvody a za ním se stkví tabule:
máslo – 29 Kčs/kg!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

aliendrone: já jsem v Praze ve IV. cenové skupině vsakoval pivo za 2,– taky v sedmdesátých letech. Pro mně byli šokem staří pamětníci partyzánské obce Zubří, kde s nostalgií vzpomínali na Němce. Podělili se s nimi o salám a Zubřané práskali… Nicméně, za první republiky se prý i prdělo líp 🙂

před 2337 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Pamatuješ si dobře tu cenu. Pivo stálo před zdražením (pro mne to bylo první zdražení piva :D) opravdu v hospodě 2Kčs. Nicméně to bylo ve trojce, fakt nekecám, ve čtyřce bylo za 1,70 (po zdražení 2,50 (IV) a 2,80 (III). Jakožto študý chudák jsem se do trojek necpal, právě naopak jsem se jim svědomitě vyhýbal, přestože tam měli obvykle i takovou luxusní vymoženost, jako např. ubrus nebo tekoucí vodu na hajzlu, což ve čtyřkách bylo spíš vyjímkou… :D :D :D

Ta porovnání mne vždycky celkem dost vytočí – kdybych si to na vlastní kůži nepamatoval – OK, ale protože jsem to zažil a pamatuji…

Dnešní mládež si představuje život za totáče asi tak, že jsme žili v polozatopených zemljankách, neznali elektřinu a ráno kolem páte se třásli strachy, jestli nás nesebere StB a nepošlou do Gulagu. Není to tak dávno, co tady nějaký dobrák dal otázku, zda-li mohli vůbec za komančů lidé za železnou oponou cestovat do vesmíru. Doteď jsem v rozpacích, jestli šlo o legraci nebo to bylo myšleno vážně. (s ohledem na výše zmíněné to nelze vyloučit) :o :)

před 2337 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Klaproth: dík, tak jsem si představoval dobrou odpověď

před 2337 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

mosoj: opět jsi nezklamal, neodpovídáš na otázku a blbé pindy si nech!

před 2337 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek