Avatar uživatele
Nikkol

Jaká dobrota vám chybí z doby, kdy jste byli malí?

Já často vzpomínám na sušenky ve tvaru vlašských ořechů plněné výbornou asi ořechovou náplní.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? jendahun, anonym, flodur, iceT, johana 56, Georgo2010, Pájo, Damiana, akvidzerp, slunicko.p před 4395 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Žlutá sodovka,malinov­ka,neošizená kofola,kvalitní jídlo.To takový česnekáč či točený kabanos to bylo něco! A dnes. A vůbec,chybí mi toho mnohem více. Raději bych vyčkal frontu na banány,než vystál frontu před sociálkou či ÚP!

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

A zase ta nostalgie. Při psaní této odpovědi jsme se s manželkou hluboce rozpomínali a výsledkem je, že nepostrádáme žádnou tzv. dobrotu a zmínky na toto téma jsou pouhý pláč svíčkových bab a vyvolávání duchů.
S paní domácí jsme v naprosté shodě, že alespoň dibíbek veškeré myslitelné dobroty si dnes, ba téměř ihned může dopřát každý slušný člověk.
Nemáme na mysli náruče, nýbrž soustíčka. Kdo tvrdí, že toto konstatování není pravdivé je s prominutím pokrytec.
Doplňuji:
Moje matka také někdy toužebně vzpomínala jak bylo fajn, když jí babička při dojení kozy stříkávala mlíčko z vemene přímo do pusy a nebo výtečnou chut jednoho rohlíku přivezeného občas od pekaře ve vedlejší vesnici.Taťka si zase nemohl vynachválit laskominy , jako pečené kravské vemínko nebo zadělávané okruží. Naproti tomu nynější dobroty jako melasa, otruby, ovesné vločky, lněné semínko, podmáslí a odstředěné mléko byly servírovány výlučně dobytku. Co tak už konečně předstat blbnout?…

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Vánočka od mojí babičky.Z kupo­vaných dobrot se stále nemůžu trefit do uheráku.Tenkrát byl málokdy,ale byl jiný-lepší.Také mi chybí jahodový mléčný koktejl v „mléčném baru“,který byl tak napěněný a ledový,že z něj píchalo ve spáncích a jahodová vodová zmrzlina vytočená do takové špice,že nám-dětem-málem vypíchla oko a eskymo bez klacku za 50haléřů v kině na dětském představení za 1Kčs…:D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nikkol, chápu Tvůj dotaz, že se ptáš na cukrovinky dostupné v obchodě. Tady mi chybí všechno to, co mělo chuť přesně takovou, jakou mít mělo. Chybí mi šuměnky v kostičce. Mejdlíčko, čili hroznový cukr, který chutnal opravdu jako hroznový cukr. Ten dnešní chutná vážně jako mýdlo. Chybí mi Princezky – báječné sušenky, máslové sušenky, které máma kupovala v kilových krabicích a jenom se na jazyku rozpouštěly. Ty plněné oplatky, o nichž píšeš, byly dvojí, jedny měly náplň vanilkovo oříškovou nebo čokoládovou a druhé s jahodovou příchutí.
Báječné byly i bonbony – kávová zrnka plněná likérovou esencí (zelená a hnědá zrníčka), jahůdky, které voněly a chutnaly opravdu jako lesní jahody, lesněnky – nemají dodnes konkurenci, ačkoliv se pod tímto názvev prodává v lékárně „hrůza“, s různými příchutěmi. Pamatujete si, co byla klasická kokoska? Potom ji nahradila „výborná“ sojová tyčinka. Děs běs- ale prý to bylo zdravější.
V neposlední řadě mi chybí klasické miňonky, které byly kdysi opravdu „máčené v čokoládě“. Od doby inovace výrobního programu po převzetí jejich výroby zahraničním výrobcem jsou máčené v nechutné kaši, která se jenom lepí na ruce. Co udělal stejný výrobce s lentilkami, to je škoda mluvit.
Chybí mi naše klasické poctivé zboží.Klasický poctivý sirup a ne patoky, které nemají ani chuť, ani hustotu. Co naše poctivé sodovky? Má snad některá limonáda tak skvělou chuť jako měla ta půsodní žlutá? Ani omylem.
Nemám ráda našeho pana prezidenta, ale v jednom jsem s ním zajedno: členství v EU nám rozhodně neprospívá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Dokonce i ten pendrek v cukru je jiný, nebo turecký med, to bylo něco.
Ono z dřívějška mi toho chybí víc, slunce víc svítilo, nebylo tak škodlivé, nebe bylo modřejší, travička zelenější, prázdniny prázdninovější, víkend víkendovější, svátky byly víc sváteční, teď jenom nikdo nemá čas, všichni spěchají, jsou protivní a nevrlí a brzo dostanou infarkt.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Děda Louda

Hlavně ta lidská.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Kačení žrádlo-byly to noky z nevím jakého těsta,uvařené v osolené vodě,v míse smíchané s hojným množství opražené cibulky,podávané s dýňovým kompotem.
Mamka tohle jídlo vařila,když toho doma moc nebylo a mohli jsme se po tom utlouct.
Doplňuji:
Griliášové Vlnky,tehdy jediné,dnes na výběr z mnoha chutí,ale ty griliášové se nedají jíst.
V cukrárně prodávaná vážená čokoláda,která byla jako studenstská pečeť s ořechy a ovocem,nebo vážený nugát.
V Přerově kdysi bylo okýnko,kde byly k dostání čerstvě připravené lázeňské oplatky,taky už není.

Upravil/a: iceT

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

jsou to takové kulaté knedlíky plněné meruňkama obalené mákem a omaštěné sádlem babička jim říkala Piery a to mi chybí asi nejvíc..
nevím jestli to umí teta na moravě udělat jsou s kynutého těsta a my se ségrou jsme ho vždy s velké mísy vyškrabovaly a babička nás vždycky strašila, že se nám zalepí žaludek a ještě pekla výborný meruňkový koláč s drobenkou na celý plech ráno pro sedm dětí dva..
a ta její hrášková polívka se zásmažkou mňam to nikdo neumí ☹
Doplňuji:
ještě jsem si vzpomněla na plod "moruše"byl slaďoučký a podobal se malému hroznu, to jsme se vždy těšily na prázdniny, u staré školy rostl strom a na něj jsme jako děcka lezly a přecpávaly se jimi..
taky jsme jedly jadýrka z meruněk a všude se od nich válely pecky a to nám všichni tak nadávali, že jsme jednou vyfasovaly košťata a musely jsme zametat všechny uličky..

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Damiana

Nejsem sladkomlsná, ale přiznám, že kdybych si mohla dát žloutkové sušenky Party, tak neodolám. Možná si někdo vzpomenete. Byly to takové hutné, hodně silné máslové sušenky, slepované tlustou vrstvou poctivého, ne moc sladkého krému. Prodávaly se po dvou nebo po šesti a já je opravdu zbožňovala. Dnes jsou cukrovinky hodně přeslazené a řekla bych, že zbytečně až moc tučné. Super zážitek jsem měla loni na Jablíčkovém dni na zámku v Krásném Dvoře. Byla tam soutěž laskomin z jablek a dámy, které se jí účastnily, předvedly „vzpomínkové“ dobrůtky, při jejichž ochutnání každý omládl o pěkných pár let! 🙂
Co se slaných dobrot týká, mám ráda šunku a přijde mi, že dnes nemá chybu. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jendahun

V mládí na Valašsku rostly ryzce syrovinky – my jsme jim říkali kravičky.Rostlo to většinou na pastvinách vedle kravinců.Dalo se to jíst i syrové a nejlepší byly opečené na starých kamnech,na té plotně.Taky jsme na plotně pekli ryzce peprné a holubinky.Trochu posolit a lžičkou pít tu šťávu co to pustilo.Mňam.Dnes už nejsou ani krávy,kravičky ani kravince a ani ten sporák na kterém se to peklo.Jako kluk jsem utíkal do lesa na celý den.Šlohnul jsem z ledničky mamce kousek masa,u různých stromů jsem měl svoje skrýše – tam nůž,tam sůl v krabičce,sir­ky.Pak jsem si to maso opékal jenom tak na klocku nad ohněm.To byla pochoutka…nedostal jsem nikdy žloutenku a alergický jsem začal být až v padesáti.
Doplňuji:
Pak jsem měl rád taky slané preclíky co pekl můj táta.

Upravil/a: jendahun

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

nikkol,jo!presne tohle,mnam,ty byly!jinak grilijasove vlnovky,to bylo naplne.a jinak,ja dnes ziji stylem zdrava vyziva,tak mi hrozne chybi chleb s kacenim sadlem,a na to taveny syr.jo,a jeste oplatky svěženky a ledovky,klasicky šumák a oranžova sodovka.
Doplňuji:
a takovy ten smradlavy,dezertni syr.mnam!jeste ze aspon ty tvaruzky nevymizely:-).vzpominate na almu?jahodova,nebo merunkova,kavo­vy,nebo citronovy termix.uz toho radsi necham.ale prave jsem dostala chut na krupicnou kasi,tak mizim,nez mi zacne schazet sunar:-))

Upravil/a: pizlicka

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek