Avatar uživatele
gigim00

Jaká elektrárna je podle Vás nejekologičtější?

Máme úkol na fyziku a tak nějak co jsem četla,tak poslední dobou to má být elektrárna tepelná,ale podle mého úsudku by to spíše měla být vodní elektrárna.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3471 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Alesh

Podle mě je to jaderná. 🙂 Výkon jak prase a stoupá z ní jen pára, pro okolí zcela neškodná, pokud nekřachne nebo něco neunikne. Odpadu je pár kilo, zatím se to zahrabuje do sil, ale nepochybně za pár let to budeme umět zlikvidovat nebo dále využít.
Větrná zabíjí ptáky, hučí, což škodí lidem a zvířectvu. Vodní si zas většinou vynucuje stavbu přehrady, což brání migraci ryb a v jejich turbínách nepochybně zahynulo i spousta živočichů.
Sluneční panely stojící na ornici a jejichž výroba a po skončení její životnosti i likvidace je složitá taky nejsou ekologicky nějaká hitparáda.
No, včíl mudruj, co je a co není ekologické. 😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

Dost záleží jakou „ekologii“ myslíš.
Vodní elektrárna je sice bezemisní, ale vem si kolik je zaplaveno území + tyhle elektrárny neslouží jako hlavní zdroj energie aspoň u nás.
Tepelná elektrárna vypouští nějaké emise, ale horší je těžba uhlí, protože to kompletně zničí celou krajinu.
Větrná je sice čístá, ale absolutně k ničemu ve většine podmínek, hlavně je problém v destabilizaci sítě když prostě nefouká.
Solární jsou k ničemu, protože slunce u nás moc nesvítí, zabíraj obrovskou plochu, takže se hodí tam maximálně na poušť a ekologické nejsou ani náhodou, zničení těch článků je drahé a jsou v nich toxické kovy, takže je prostě vyhodit nemůžeš.
Jaderná elektrárna je bezemisní, jedinné co vzniká je jaderný odpad, který se relativně dobře skladuje + se dá znovu využít, jen se teď vyplatí těžit nový uran než recyklovat.
Pak existují ještě geotermální, přílivové, přečerpávací… ale ty jsou dost specifické na využití, ovšem celkem ekologické.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
4154

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/To­kamak

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Quimby rozebral prakticky všechny možnosti.
Jen jej doplním, že likvidace solárních panelů, které se za poslední roky hojně objevily na polích bude příšerná. Jedná se o nebezpečný odpad, který se bude draze a špatně likvidovat. Jaderná elektrárna také není výhra, nebo si myslíte, že lidi bydlící v její blízkosti (v tzv. zóně) mají nějaké výhody? A nebezpečí u nich přetrvává. Svět se jich začíná zbavovat a ví proč. Dávám do popředí vodní elektrárny. Kdo je vodák a sjížděl pár našich řek tak mi dá za pravdu kolik jezů na řekách je nevyužitých. V globále by to dalo výkon jednoho bloku velké elektrárny. Dále vidím jako alternativu větrnou energii, ale využívat tam kde je častější vítr. Bohužel chtělo by to dobrý nápad na skladování energie. Když je jí dostatek tak ji skladovat a naopak ji využívat tehdy, kdy je jí nedostatek. Přečerpávací elektrárny ale nejsou to nejvhodnější.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Geotermální, v budoucnosti by to mohla být termonukleární nebo anihilační.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek