Předmět Autor Datum
512 MB RAM + Disk 7200 rpm 1024 MB RAM + Disk 5400 rpm (Hodnotím z "uživatelského" hlediska -> apli…
Flash_Gordon 17.10.2006 21:53
Flash_Gordon
v pohodě stíhal všechny aplikace Všechny aplikace rozhodně stíhat nebude. WInXP poběží beproblémově…
host 17.10.2006 22:07
host
Mám tím na mysli: ICQ, Skype, DC++, Winamp a podobně. Při spuštění všech aplikací aby to systém v po…
DJFil 17.10.2006 22:09
DJFil
Jako minimum bych viděl 512MB RAM a 5400ot. disk. Rozšíření paměti na 1GB a rychlejší disk 7200ot. u…
host 17.10.2006 22:16
host
Tohle bude slátanina připomínek bez ladu a skladu. V notebooku za rozumnou cenu jsou (dle mýho) dos…
Pavel 17.10.2006 22:33
Pavel
No ono kolikrát stačí vykopnout Norton antivirus plus pár dalších předinstalovaných kravin pomrkáváa… poslední
MM_tank 18.10.2006 00:25
MM_tank

v pohodě stíhal všechny aplikace

Všechny aplikace rozhodně stíhat nebude. WInXP poběží beproblémově na všech dnes prodávaných notebocích. A konkrétní výběr záleží právě na tom, k čemu je notebook určen, co na něm budeš dělat? Jestli vyžaduješ výpočetní výkon, grafický výkon, velkou úložnou kapacitu, atd...?

Jako minimum bych viděl 512MB RAM a 5400ot. disk. Rozšíření paměti na 1GB a rychlejší disk 7200ot. určitě výkonu prospějí, ale zase se sníží výdrž na baterie. ICQ+Skype+DC++ současně budou spíš limitovány rychlostí internetu.

Tohle bude slátanina připomínek bez ladu a skladu.

V notebooku za rozumnou cenu jsou (dle mýho) dost pomalý disky, pak není od věci zvážit přikoupení externího disku, kterej se vyplatí v případě náročných diskových operací; tj. nebude používán pořád, ale jen v případě, kdy to bude výhodný. Současně se dá použít na pohodlnou zálohu dat z notebooku.

Co se týká paměti, platí klasický pravidlo čím víc tím líp. Nicméně výkon PC ovlivňují všechny komponenty a jejich (případná) nevyváženost se projeví.

U grafické karty dost záleží, k jakýmu účelu se bude noťas používat. Na běžný kancelářský použití v dnešní době stačí bez problémů integrovaná grafika.

U notebooku bych se zaměřil i na displej, ne kvůli výkonu, ale kvůli práci samotné: podání barev, pozorovací úhly, úhlopříčka, rozlišení atd. Pokud se na noťasu bude pracovat dlouhodobě, pak i klávesnice je dost důležitá: umístění kláves, zdvih, šířka, atd. Neméně zajímavým se jeví reálná výdrž aku, nejede-li se ze sítě. Jako rozumnou hodnotu bych viděl 3 hodiny a víc.

WinXP se dá "osekat" jednak ve smyslu úpravy instalačního CD WinXP (pro odborníky) a pak i povypínáním služeb (s rozmyslem). Pak se může snížit HW náročnost, ovšem člověk musí vědět co dělá a že se může dostat do problémů.

Pavel

No ono kolikrát stačí vykopnout Norton antivirus plus pár dalších předinstalovaných kravin pomrkáváajích vpravo u hodin plus vypnout omalovánky (optimalizovat na výkon) a svést nelítostný boj se Skype a ICQ a jejich vlastností- neustále se chtít spouštět po startu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru