Avatar uživatele
Petr87

Jaká je reálná hmotnost těles?

Pokud člověk váží např. 80 kg, ukáže mu váha na planetě Zemi 80. Kolik je z toho ovšem skutečná váha jeho těla a jaký vliv na výslednou hodnotu má gravitační síla která ho „táhne“ přes váhu dolů k povrchu? A co atmosferický tlak, který ho obklopuje a také lehce přitačuje k povrchu? Lze na váze naměřit rozdíl pokud by se človek vážil u hladiny moře a vysoko v horách? Jak lze zvážit těleso mimo gravitační síly ve stavu beztíže? Jak třeba astronomové zjišťují hmotnosti vzdálených vesmírných těles?

Zajímavá 0 před 2509 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Je nutno rozlišovat váhu a hmotnost, není to totéž. Hmotnost je konstantní a to co ukáže váha, závisí v jakém tíhovém zrychlení (gravitaci) se nacházíme. Atmosférický tlak na to prakticky nemá vliv, působí všemi směry a nic nepřitlačuje. Nadmořská výška na váhu sice nepatrný vliv má, ale mnohem větší vliv má zeměpisná šířka, kde se vážíme. Vlivem otáčení Země působí odstředivá síla nejvíce na rovníku. Tam budeme vážit malinko méně, než na pólech. Tam, kde žádné gravitační pole není, nemůžeme ani nic zvážit, svou hmotnost ale pořád mít budeme. Hmotnost vesmírných těles lze odvodit podle projevů jejich gravitace. Například měsíce obíhají planety tím rychleji, čím větší gravitaci (tedy i hmotnost) planeta má.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Záleží na specifické hustotě těles a gravitaci – ta se mění – snižuje podle vzdálenosti od středu např. planety Země. Měsíc je podstatně menší, proto je jeho gravitace cca pětinová, naproti tomu na Jupiteru coby plynné planetě je přes jeho obrovskou velikost gravitace proti Zemi jen cca dvojnásobná.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Quimby

Hmotnost se dá měřit například pomocí pružin. Neboť harmonické kmitání je dáno jako F=-kx, kde F je síla působící na pružinu a x je vychýlení. Což pokud vezmeme F=ma, tak dostáváme rovnici kmitání: ma=-kx , tedy diferenciální rovnici, která se dá vyřešit. A z řešení plyne, že těleso kmitá s frekvencí sqrt(k/m). Tedy hmotnost jde snadno (a docela přesně) určit pouze z frekvence se kterou těleso kmitá.

Druhá věc je, že se nedá dokázat/vyvrátit, že „setrvačná“ hmotnost v rovnici F=ma je opravdu ta samá jako „gravitační“ hmotnost v gravitační síle F=K.m1*m2/r2.

Upravil/a: Quimby

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Méďa39

Mnoho otázek…takže:

  1. atomové číslo-protonové číslo-…molární hmotnost atd. (u složitějších případů- organických je to „poněkud“ komplikovanější … :) )
  2. atmosférický tlak – velmi malý vliv – rozdíl výšky jen 1,5–2m (!!!moře-hory – hustota)
  3. archimedův zákon – těleso ponořené do PLYNU atd.
  4. astronomové často odhadují na základě porovnávání a pozorování.
  5. neplést si gravitaci (planeta země) – přitažlivost dvou hmotných těles.
  6. reálná?

Upravil/a: Méďa39

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek