Avatar uživatele
kazisvět

Jaká je životnost vrtu pro tepelné čerpadlo země-voda?

Návratnost investice do tepelného čerpadla země-voda podle mých propočtů hodně záleží na tom, jak dlouho zůstanou použitelné vrty (cca 100 m do země). Někteří dealeři od tepelných čerpadel tvrdí, že životnost vrtu je věčná, jiní říkají alespoň 30 let, ale já jim moc nevěřím.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, iq před 4907 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iq

Hodně záleží i na tom jaká je tam hornina a kolik je tam spodní vody.Čím víc tím líp. Navíc by se mělo aspoň na měsíc nebo 2 v roce nechat vrt odpočinout,aby zase „nabral“ potřebnou sílu na zimu.Podle mne je idealní kombinace přidat ještě k vrtu,kombinaci na země vzduch, s tím jet přes léto a jak se ochladí příjde na řadu vrt.Náklady už by se neměly o tolik zvýšit a životnost vrtu by se zněkolikanáso­bila.Předpoklá­dám tedy,že budete čerpadlo využívat celoročně.Jinak dealerům určitě nevěřte,kolikrát každý tvrdí něco jiného,co je zaručeně pravda:-) .Tč Vám jinak vřele doporučuji,já ho mám a jsem velmi spokojen.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Dobrý den, v tomhle ohledu záleží na vícero faktorech. Kvalita čerpadla, podloží, míra spodní vody a tak dále. 😉 Obecně si ten údaj, který vám dá firma, ponižte tak o pět až deset let, podle toho jaký jste optimista, a máte to. 😉 My máme tepelné čerpadlo taky, máme ho přes dotace na tepelné čerpadlo v roce 2022 zprostřed­kované přes https://dotace-jednoduse.cz/postup-na-dotaci-pro-tepelne-cerpadlo a víme, že to je investice třeba na dvacet let. 😉

Avatar uživatele
mimamocz

Příspěvek smazán administrátorem.

Nový příspěvek