Avatar uživatele
delabrutale

Jaká jsou opravdová kritéria pro pozvání na pohovor?

Respektive ptám se jestli tu náhodou není někdo kdo má zkušenosti s prací personalist/ky a neprozradí reálnou pravdu o výběru kandidátu.

Osobně totiž nevím na jakým parametrech reálně záleží pokud třeba na danou pozici příjde 40 životopisů.

Jistě, vyřadí se ty na první pohled nevyhovující, ale dál? Hrají v následném výběru faktory, jako přehlednost strukturovaného životopisu?

A nebo kde je teda ten zakopaný pes, že poslední dobou posílám, jak divej životopisy na pozice na které bych podle všeho měl 100 procentně vyhovovat, ale přesto reakce žádná ..? :/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5140 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mojitek

Ono zalezi na tom,kdo ty zivotopisy cte a posuzuje vhodneho kandidata. Podle myho zivotopis nevypovida o cloveku vubec nic.Muzete mit uchazece s hvezdnym vzdelanim,skvele napsany zivotopis dle predlohy z netu -„tak jak by to melo byt“-ale ve skutecnosti je to treba clovek bez vlastniho usudku,bez obycejneho selskeho rozumu,coz se podle zivotopisu zjistit samozrejme ani neda.A pri pohovoru takovy clovek maze med kolem ust,kamufluje a zvelicuje sve „uspechy“.Ma vyhrano.Uchazec druhy-treba jenom s maturitou,ale s prirozenou inteligenci,vlas­tnim usudkem a urcitym sestym smyslem a talentem pro dany obor o ktery se uchazi se nedostane ani do prvniho kola vyberu.Takze jeho skutecnou kvalitu nikdo ani neobjevi.Taky hraje hodne vek,bohuzel tak to je.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Wareg

Dobrý den,

říká se, že opravdu kvalitní personalista dokáže posoudit vhodnost pozvání kandidáta na pohovor během několika vteřin, kdy jen proletí očima řádky životopisu. Otázkou je, kolik kvalitních personalistů sedí ve firmách?

V dnešní době je důležité, alespoň podle mě, mít známé. V tomto případě je šance na získání zaměstnání daleko vyšší, než když se uchazeč snaží sám. Ale všichni nemáme známé na pozicích, kteří by nám pomohli k lepšímu jobu… stejně jako já…

Podle mě je důležité umět napsat průvodní motivační dopis, který dopomůže kandidátovi daleko víc pootevřít dveře na případný pohovor! Motivační dopis bych nepodceňoval. Kdo nemá slohové schopnosti, ať se obrátí na někoho, kdo mu v tomto případě pomůže, protože mně osobně se dobře napsaný motivační dopis už 2× vyplatil a na pohovor jsem byl pozván víceméně hned.

V životopise a na pohovoru by se nemělo lhát! Lež se projeví v praxi, pak bude pozdě se z něčeho vykroutit. Pokud zalžete na pohovoru, je docela velká pravděpodobnost, že tato lež personalistu natolik „zaujme“, že se vás bude vyptávat víc a víc a najednou se dostanete do pozice, kdy nevíte kudy kam a hrajete blbého. Člověk na druhé straně barikády není úplně mimo, uchazečů o práci potkává desítky a stovky, takže dokáže odhadnout, co je a co není reálné. V horším případě vás nenechá na pokoji a bude se vás snažit dusit… to vše pro vlastní potěšení z vašeho ztrapnění se.

Přehlednost strukturovaného životopisu je důležitá. Kdo by chtěl žít slohovou práci, ve které nejsou odstavce nebo jednotlivé body?

Doporučuji se v životopise k pozicím rozepsat, co přesně jste na dané pozici dělal a čeho se vám podařilo dosáhnout (např. zvýšení obratu firmy, nový nápad, který firmě pomohl atd.).

Pokud vám firma nepošle např. do týdne odpověď, doporučuji si zavolat a zeptat se na vývoj výběrového řízení, nejlépe se však cpát ihned na osobní jednání. Projevíte tak opravdový zájem a osobní jednání je nejlepší způsob, jak něčeho dosáhnout.

Doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohl, neboť jsem byl také 3 měsíce na ÚP.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Dobrý den, nejsem sice personalista, ale dělal jsem docela dlouho při výběrových řízeních na nižší dělnické pozice. U těchto pozic hodně záleží na osobní sympatii. Dělat rukama na pásu nebo balit balíky zvládne každý bez kvalifikace. Doporučuji tenhle článek o tom, jak se připravit na pracovní pohovor a dobře působit: https://www.hit­prace.cz/clan­ky/922-jak-opravdu-zapusobit-pri-pracovnim-pohovoru Ono ostatně na těch osobních sympatiích záleží prakticky kdekoliv. Musíte sice odprezentovat to, co umíte a v čem jste dobří, ale pokud nezapůsobíte na osobní rovině, máte smůlu. 😉

Nový příspěvek