Avatar uživatele
sesednizkola

Jaká jídla vařit, jíst, když člověk žije v domácnosti sám?

Rád bych od vás všech co třeba žijí nebo žili sami v domácnosti získal nějaké tipy. Musím se přiznat, že už mi je ve všech těch řízků, chlebů s paštikou a buřtů špatně. Jakékoliv jídlo si uvařím, polovinu někdy i víc vyhodím. Nejsem ten typ, co si uvaří kotel buřtguláše a pak ho jí týden v kuse (už jsem tomu dával šanci několikrát, ale ta paprika je prostě silné koření a jeden den stačí, vždy skončil v záchodě). Prostě na to jídlo co mám jeden den k obědu druhý den už nemám chuť absolutně. Občas si upeču půlku kuřete, to zvládnu sníst.

Chleba v mrazáku je samozřejmě základ. Jeden chleba mi vystačí na něco přes měsíc. Rád bych si ale udělal nějaké alespoň trošku normální jídlo. Máte tip na něco jednoduchého, nemusí být ani rychlého, ale hlavně dobrého a zdravého, především nesmaženého?

Stravuji se před den především v restauracích, tomu se prostě z časových důvodů nevyhnu. Ale občas si chci udělat normální jídlo, ty hospodské blafy prostě nejsou nikde nic moc. Nemluvím o McDonaldech, čínských restauracích a tak podobně.

Zajímavá 0 před 2438 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

To je jednoduché: když ti vaření nedělá problémy, nech se inspirovat recepty. Nemusíš je plnit do puntíku, přizpůsob si je, improvizuj. Já jsem si zkopíroval celou databázi receptů rozdělenou podle typů: polévky, maso, přílohy, dezerty…přehledně v PC. Vybírám samozřejmě takové ty méně náročné na suroviny a přípravu, můžu doporučit http://www.my­tastecz.com/. Vždy udělám jen takové množství, aby mi vydrželo v lednici, případně přebytky uchovávám v dózičkách a dávám do mrazáku. Důležitá je ta inspirace, kolikrát mě napadne uvařit něco, co jsem nikdy dřív nedělal. Pestrost zaručena.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Na internetu najdete nepřeberné množství inspirace, receptů i šetřících diet.
Množství si uzpůsobíte na 2 (1) porci. Naši důchodci (v domě), mladé maminky, chodí na obědy do školní jídelny nebo do učňovského střediska (tam jsou v určitý čas obslouženi). Další lidé chodí do jídelny LPZ (poliklinika), která je samoobslužná.. Teta z ČB si některé porce přikoupí a zamrazí.
Někteří se v jídelně nají, jiní chodí s jídlonošem (krabičkami, sklenicemi). Tyto pokrmy se přibližují domácí stravě (méně ostré).
Mnoho hospodyněk vaří více porcí, Tchyně to dělávala tak, že 1. den byl oběd/večeře, druhý den uvařila něco jiného a 3. den ohřála k večeři/obědo pokrm pečlivě uchovaný v lednici.
Když to přeženu a uvařím více jídla, vždy 1 – 2 porce zamrazím. Když nejsem doma, vyndám mraženku a tatínek (81) si jídlo ohřeje. Sní to s chlebem, uvaří si brambory, napaří knedlík (oststní přílohy ne, to si raději vezme pečivo 🙂.
Jiní lidé porce zavařují do sklenic, studentům, na chalupu, dovolenou. Pak jen ohřejí nebo polotovar dovaří.
Místo paštik můžete vyzkoušet v menším množství domácí pomazánky.
Sladké koláče a buchty si upečete z malé dávky v menším pekáčku apod.
https://www.re­cepty.cz/
https://www.e­kucharka.net/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Motivaci lze hledat u nepřeberného množství různých vývařoven s rozvozem jídla do cca 20km zdarma. Tam dnes vaří a míchají už i to, o čem jsme si v nedávné historii mysleli, že nikdy jíst nebudeme ;)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek