Avatar uživatele
Michal Kole

Jaká negativa jsou pro zaměstnance pracující pro pracovní agentůru, tudíž nejsou kmenovými zaměstnanci firmy ?

Inspiroval mě článek na serveru Hospodářských novin.

http://byznys­.ihned.cz/zpra­vodajstvi-cesko/c1-56509170-ekonom-misto-uradu-prace-budou-obzivu-nezamestnanym-hledat-soukrome-agentury

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kapka před 4278 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Jeden rozdíl je zásadní, ale je jich více.
Pokud děláš přes agenturu, máš nižší mzdu, nebo jinak, berou si zkrátka peníze za zprostředkování.
Zkus se umýt, běž k pohovoru a nastup už jednou do práce a uvidíš sám jak to funguje !

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Berkl

tak asi tolik, pokud chcete jít pracovat pod agenturu, to radši seďte doma na podpoře!!! Dělal jsem pod agenturou a NIKDY VÍC!!

  1. Mzda. Vyplácí se spůsobem – přes pásku jde minimální mzda a zbytek- pokud to šéfové uznají za vhodné- tak na ruku. (na černo)
  2. Pojištění je bráno z minimální mzdy. Tj. v případě nemoci dostanete cca 80kč na den!!!
  3. Pracuje se většinou 12 hodin denně + sobota. Příplatky za přesčas a svátky nejsou!!!
  4. Příplatky nejsou ani za odpolední a noční!!!
  5. V případě, že potřebujete dovolenou, tak máte smůlu!!! Agentura ji nedává.
  6. Pokud je v podniku , kam vás nasadí málo práce, tak agenturní „otroci“ jdou domů!!!( zadarmo) , když je to na delší dobu, tak jsou propuštěni.

Je toho daleko víc, napr. Jste nemocen? Nepotřebujeme vás- odchod. …
Jo a v případě, že se rozhodnete odejít, tak je lhůta výpovědi dva měsíce. Za ty ale dostanete jen minimální mzdu, i když budete mít odpracováno 200 a víc hodin.
A perlička na závěr. Vetšina výpovědí je uvedena jako HRUBÉ PORUŠENÍ PRAC. DISCIPLÍNY.
Mé vlastní skušenosti s agenturou SIMIP, ale i jiné jsou stejné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
kapka

Musím reagovat na příspěvek Berkla. Určitě je lepší být kmenový zaměstnanec, ale ne všechny agentury jsou tak strašné, jak Berkl popisuje.
Já mám tyto zkušenosti:
Pod agenturou má zaměstnanec nárok na čtyři týdny dovolené /zákonem stanovená minimální doba/, jako kmenový zaměstnanec má pět týdnů dovolené
Jako kmenový má dotované jídlo v závodní jídelně, pod agenturou ne.
Pokud je málo práce, první zůstávají doma ti pod agenturou, mohou si vybrat, jestli chtějí dovolenou nebo neplacené volno. Pokud se propouští, pak jsou samozřejmě první na řadě, ale i z těch agenturních si firma vybírá a propustí spíš horšího pracovníka. Naopak, kdo se osvědčí má velkou šanci stát se kmenovým zaměstnancem.
Přesčasy jsou placené normálně, též noční příplatek. Není nárok na 13.plat. Na extra příplatky ano.
Základem je nízká mzda a k tomu se doplácí zbytek, ale není to na ruku, na černo, to ne, ten doplatek není zdaněný, oni to zaobalí třeba, že je to příspěvěk na dopravu, který dělá klidně 4 tisíce. Samozřejmě jsou nižší finance za dobu nemoci.
Nevím o tom, že by dělala ta agentura, co o ní píšu, takové naschvály při propouštění, jak píše Berkl. Že by neprávem psala, že hrubě porušil předpisy. Ale není výpovědní doba, oni na to mají kličku, mohou člověka propustit hned. Napíšou, že byl na dobu určitou, i když nebyl. Ptala jsem se na to právníka, není to zrovna podle zákona, ale asi jim to tak funguje. A ten propuštěný má aspoň nárok na celou podporu v nezaměstnanosti.
Neříkám, že souhlasím s tím, jak celkově v poslední době fungují pracovní agentury, je jasné, že se přiživují na práci druhých, ale asi je to tak pro firmu výhodnější a pružnější, mohou měnit ze dne na den počty zaměstnanců.
Na závěr chci říct, že vždycky je to i o lidech a přístupu té firmy k zaměstnancům, ať už jsou kmenoví nebo od agentury. Mnohem horší podmínky a nedodržování zákoníku práce jsem zažila u menšího soukromníka než pod agenturou. U jiného soukromníka to bylo zase ok. Je to o lidech.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek