Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaká okna do kamenného domu ze 16tého století?

Dobrý den, koupili jsme velmi starý dům a nevíme, jaká okna použít.
Dům je z tesaných kamenných kvádrů - opravdu starý, prý 16té století. Tloušťka zdí 90cm.
Dům je neizolován, ve stráni. Je částečně posklepen starými vlhkými kamennými vinnými sklepy..
Vlhkost v domě není nijak strašná.. Potýkáme se pouze s vlhkem, které se tvoří v nejchladnějších rozích domu v období, kdy se zače topit.. Jo a ještě plísně na oknech, což ale přikládáme jejich stáří a kvalitě.
Prosím o radu, jaká okna by byla do takového domu nejvhodnější?
Děkuji

Předmět Autor Datum
Takéto domy sú oblíbené na jihu Európy, v stredomorí. V letných mesiacoch aj počas tých najvyššých h…
Joseph 28.03.2012 15:05
Joseph
Příliš nechápu jakou má souvislost Tvůj příspěvek s původním dotazem. U těch domů ve středomoří se n…
Redsnake 28.03.2012 15:45
Redsnake
:-D ten barák je fakt super.. akorát ty okna jsou nanic:-/
Majoušek 28.03.2012 16:09
Majoušek
Asi tú, kamenný múr je temer nemožné nahriať a vysušiť. Má temer stabilnú teplotu a vlhkosť. Snahy o…
Joseph 28.03.2012 16:36
Joseph
Barbarsky řeknu, že jedině plastová nebo hliníková se vlivem vlhka nebudou kroutit. Jak to bude vypa…
kejki 28.03.2012 17:13
kejki
No já se nejprve také zeptám. Jaká okna tam jsou dnes, v jakém stavu jsou a proč je chcete měnit? Po…
sHpy00n 28.03.2012 23:30
sHpy00n
Není to jen otázka oken, protože okna přestanou plesnivět až se sníží vlhkost v celém domě. Ty staré…
generál Failure 29.03.2012 09:13
generál Failure
No my ten dům koupili uplně klasickou cestou a s památkáři jsme do styku nepřišli.. Nevím jak toto f…
Majoušek 29.03.2012 11:44
Majoušek
Tak přece nebudete větrat netěsnými okny! Buď ručně, nebo rekuperací. Vlhkost teď není extrémní, pro…
kejki 29.03.2012 12:03
kejki
kamenné domy se nedají zateplovat
Majoušek 30.03.2012 13:14
Majoušek
Řekl kdo? Suché klidně. U těch oken by vám i jen proužek na ostění dost pomohl.
kejki 30.03.2012 23:02
kejki
Dobrý den, akorát čtu Váš dotaz. My jsme před měsícem koupili také starý dům. Je pravdou, že bydlíme…
jajina 06.08.2012 11:26
jajina
Já myslím že určitě dřevěná, ideálně špaletová, nebo kastlová, a jak říkají předchůdci- topit, větra… poslední
Vlhkáček 06.08.2012 15:54
Vlhkáček

Asi tú, kamenný múr je temer nemožné nahriať a vysušiť. Má temer stabilnú teplotu a vlhkosť. Snahy o nizkoenergetický dom, moderné utesnené okná môžu skončiť veľmi zle. Príliš utesnené okná môžu spôsobiť katastrofu co sa týka plesní.

Chce to človeka skúseného s podobnými stavbami, nevykonávať žiadne revolučné zmeny, metodu postupných zlepšovaní a pozorne sledovať následky. Okna jednoznačne drevené s možnosťou riadeného vetrania.

Barbarsky řeknu, že jedině plastová nebo hliníková se vlivem vlhka nebudou kroutit. Jak to bude vypadat, je věc druhá a taky je možné, že vám to nepovolí památkáři.
Bez rekuperace je ten dům velmi obtížně provozovatelný v modelu 21. století. Potřebuje velkou výměnu vzduchu.

No já se nejprve také zeptám. Jaká okna tam jsou dnes, v jakém stavu jsou a proč je chcete měnit? Pokud mají dům evidovaný památkáři, budete mít citelně zúžený prostor pro výběr. Plast bych nedával ani kdyby to nebylo památkové. Plíseň na oknech není způsobena stářím ani kvalitou oken, ale povrchvovou teplotou, rosným bodem > ideálními podmínkami pro plísně. Volil bych poctivé dřevo, okna špaletová (kastlová), anebo jen dvojitá (neplést se zdvojenými) s tím, že jedno zasklení bude dvojsklem a nejspíš bych netrval na těsnění. Anebo možná ano, ale bude to chtít poctivě a správně větrat. Zrovna tak zajistit dobré odvětrání sklepů a popřemýšlet co se stranou "od kopce" pokud je tam terén nad podlahou. Čím topíte? Mylím kamna, krbová vložka, nebo kotel? => cirkulace vzduchu v topném období. Zajistit kvalitní bydlení v historickém kamenném domě není jen otázkou oken ale imho zřejmě o dost širšího rozsahu úprav.

Není to jen otázka oken, protože okna přestanou plesnivět až se sníží vlhkost v celém domě. Ty staré domy mívaly spoustu opatření která byla časem zapomenuta a různými majiteli během let zlikvidována. Například větrací otvory ve sklepě a pod podlahou. Tehdy se prostě vědělo, že tam mají být, tak se to tak dělalo. Teď už ty zkušenosti mezi lidmi nejsou, takže ty díry třeba někdo zazdil aby tam nelezly myši nebo je bezmyšlenkovitě zasypal. Zkuste je třeba jenom najít a obnovit -- pokud tam tedy k něčemu takovému došlo. Pak budou stačit normální dřevěná okna a plesnivět nebudou, nebo aspoň ne tolik :-)

No my ten dům koupili uplně klasickou cestou a s památkáři jsme do styku nepřišli.. Nevím jak toto funguje, ale myslím že tento dům nemají v merku.. Přecházející majitelé nás na nic takového neupozorňovali.. Před námi tu bydleli nějací děsní Rusáci, kteří se s ničím nepárali, vylili podlahy ve sklepě betonem atd.. Mimochodem nepředstavujte si nějaký vznosný dům. Kdby jste něvěděli že je tak starý, neřekli by jste to.. je to velká kostka, bez jakýchkoliv ozdob.. Myslím že jeho historická hodnota klesla v minulosti, kdy tu byl státní statek..

Okna jsou teď uplně jednoduchá.. nejjednodušší dřevěný rám s dvěma skly.. Naprosto to netěsní - stoupnete si k oknu a cítíte jak na vás fouká průvan.. V zimě se na vnitřních stranách oken dělaly rampouchy! takže jsem vyhodili x tisíc za topení.. Jinak topíme radiátory a plynovým kotlem..

V nějakých místnostech jsou ještě staré prkenné podlahy, ty se chystáme dávat pryč, tak uvidíme, jestli je nějaký ventilační systém..

Jinak jak jsem psala, ta vlhkost není nijak extrémní na to, jaký je to dům..

tak teď jsem dotelefonovala z mnoha lidmi z firem na okna a ve většině případů mi byl sdělen názor, že jestli si myslím, že mi dřevěná okna "udejchaj" kamenný dům, ať zase spadnu zpátky na zem.. čtyři vrstvy laku a x cm dřeva má prodyšnost tak malou, že to v kamenném domě - kde se tak jako tak musí neustále větrat - že to vůbec nehraje roli... Co vy na to???

Tak přece nebudete větrat netěsnými okny!
Buď ručně, nebo rekuperací. Vlhkost teď není extrémní, protože neustále větráte těmi děravými okny a v zimě je vzduch hodně suchý, ten kondenzát na oknech je z vašeho domu a vašeho provozu.
Jedním z důvodů plísní na rámech je prochladnutí okenního rámu a proto navrhuji okna, která tomu vzdorují lépe. Zateplení zřejmě nemáte v plánu, ani by to nebylo nic snadného.

Dobrý den,
akorát čtu Váš dotaz. My jsme před měsícem koupili také starý dům. Je pravdou, že bydlíme v nové dřevostavbě a na tento dům jsme narazili náhodou. Staré domy mají svou duši, přesně teď řešíme i Vaši situaci. Určitě bych volila dřevěná okna. Například Z borovice, nám se líbí přírodní borovice natřená bezbarvými laky. Akorát čekáme na zaměření od firmy. Sama jsem zvědavá :-) Jinak samozřejmě, topit, větrat. Jinak co se týče fasády, na kamenný dům může přijít odvětrávací fasáda, případně rošt a dřevěný obklad, ve vedlejší obci takto řeší jeden starý kamenný dům. Přeji Vám hodně úspěchů s rekonstrukcí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru