Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaká omítka na polystyten?

Budu zateplovat obvodové zdi 9 let starého domu polystytenem 10 cm. Zdivo je poroterm 45 cm + omítka. Dům je bez vlhkosti. Jakou finální omítku mi doporučíte?
Je lepší rovnou celoprobarvená, nebo na lepidlo natřít třeba silikonovou fasádní barvu?.
Ještě se chci zeptat, jakým způsobem se upevňují těžké předměty (svinovací sušák, poličky,...) do zateplené zdi, aby se (nevymáčklo) neporušilo zateplení.

Předmět Autor Datum
podle regionu je třeba volit co nejvíce hladkou omítku, zrnitost okolo zrna 1,5mm. Pokud chcete bare…
milan.cukrar 29.01.2012 15:24
milan.cukrar
Na připevnění lehkých věcí na zateplenou fasádu existují speciální hmoždinky do polystyrenu (lze pou…
Matyas xl 30.01.2012 21:26
Matyas xl
Závitovou tyč jsem chtěl taky použít s upevněním pomocí chemické kotvy. Bojím se, aby sušák nevymáčk…
čechy 31.01.2012 19:42
čechy
Pokud se poruší nějakým rozdílným materiálem polystyrenové zateplení, tak vždy vznikne menší či větš…
Matyas xl 31.01.2012 22:22
Matyas xl
Díky za rady a odkazy. poslední
čechy 02.02.2012 20:56
čechy

podle regionu je třeba volit co nejvíce hladkou omítku, zrnitost okolo zrna 1,5mm. Pokud chcete barevnou tak nenatírat dodatečně, ale hned již namíchanou a hlavně světlou...

upevňování předmětu do zateplené fasády je problém... poličky na fasádu? Ale vždy se najde řešení...

Na připevnění lehkých věcí na zateplenou fasádu existují speciální hmoždinky do polystyrenu (lze použít třeba na připevnění světla), dále pokud přesně víte, kde bude umístěný třeba sušák na pradlo lze do zdi navrtat otvor do něj hmoždinku a do ní závitovou tyč.Ta se nechá koukat cca 15-20 mm z polystyrenu. Následně se sušák přišroubuje klasickou matkou. Nebo je možné v přibližném místě upevnění předmětu nalepit na zeď kus ytongu o stejné tloušťce jako bude polystyren. Ten potom i s polystyrenem přetahnout stěrkou, perlinkou atd. Potom už klasická hmoždinka a šroub.
Co se týka omítky tak probarvenou a světlou.Při výběru odstínu počítat s tím že barva časem trochu zesvětlá. Pokud bude zvýšený požadavek na časté mytí např. u silnice, tak použít silikonovou jinak stačí silikátová omýtka.

Závitovou tyč jsem chtěl taky použít s upevněním pomocí chemické kotvy. Bojím se, aby sušák nevymáčkl po zatížení do fasády díru. Nejspíše použiju ten ytong. Nebude to dělat nějakou neplechu, když nebude taková izolace, jako u polystyrenu? Nebude se to okolo třeba rosit?
Omítku počítám probarvenou nejspíše světlou meruňkovou. Bude podle rady hladká.
Jaký výrobce omítek je nejlepší, nebo vyvážená cena a kvalita?

Pokud se poruší nějakým rozdílným materiálem polystyrenové zateplení, tak vždy vznikne menší či větší tepelný most a tudíž možnost srážení vody.Podívejte se na následující odkaz. Je to postup prací při zateplování a na straně 46 je i příprava na montáž težkých břemen pomocí prvků StoFix Quader. Možná vám to pomůže.
http://www.sto.cz/88430_CZ-Technologicke_postupy_b rozura_duben2010-Technologicke_postupy_brozura_dub en2010.pdf. Co se týče omítky tak já jsem použil probarvenou omítku Caparol a jsem s ní spokojený.Pro hladkou omítku je třeba, mít dobře připravený, rovný podklad, jinak mohou být nerovnosti vidět.Takže osobně nejsem zastáncem hladkých omítek já jsem tak pro 2 až 2,5. Ale záleží na každém, jakou si zvolí. Hlavně před nanášením omítky nepodcenit penetraci a použít originální, kterou dodává k omítce její výrobce.
Tady ještě jeden odkaz thermax.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru