Avatar uživatele
kazisvět

Jaká rizika přináší pravidelné braní léků obsahující kortikoidy?

Již několik let každý den kvůli astmatu vdechuji Symbicort, který obsahuje kortikoidy. Zajímalo by mne, jaká mně hrozí rizika a zda bych se raději neměl obejít bez kortikoidů.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5397 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mandarinka

Při dlouhodobém užívání vstřebané kortikoidy působí tlumivě na produkci přirozených hormonů kůry nadledvin. To se projeví jako akutní neschopnost organismu reagovat na zátěž stres. Dlouhodobé používání silných hormonálních prostředků a jejich vstřebávání vedou dále k chronickým změnám. Tyto poruchy se podobají příznakům vyskytujícím se při nadprodukci přirozených hormonů produkovaných v organismu či vedlejším účinkům při systémové léčbě kortikoidy. Dochází k poruše metabolismu kostí, objevení osteoporózy, tukového polštáře na zádech, změnám nálad, vzniku akné, zvýšení krevního tlaku, možnosti vzniku žaludečních vředů, snížení produkce inzulínu, změně tvaru obličeje (měsíčkovitá tvář). Těmito závažnými poruchami jsou ohroženy zejména malé děti, také u těhotných žen je nutné aplikovat tyto prostředky velmi opatrně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Symbicort není tak silný, ale v podstatě záleží i na tom, jak dlouho a hlavně jak často jej vdechujete. Kortikoidy roztahují tkáň – v tomto případě tkáň průdušek. toreticky bz se mohlo stát, že by se roztáhla příliš, ale to by dokázalo opravdu velké množství Symbicortu.
Stejně tak ale může mít negativní vliv na cévní stěny, ledviny apod.
Astma je ovšem prakticky nevyléčitelné a dá se jen velmi omezit. Kortikoidy to jde nejlépe a nejsnáze. Podobně působí snad jen některé bylinky, čistý vzduch a minimum stresu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dave09

V různých internetových zdrojích se lze dočíst, že dlouhodobé užívání kortikoidů není doporučeno z hlediska mnohačetných negativních účinků.

Osobně si Vám netroufnu říct, zda by pro Vás bylo lepší se bez tohoto léku obejít.

Zkuste se svěřit lékaři se svým podezřením a poraďte se o možnosti užívání nějakého alternativního léku bez kortikoidů. Pokud Vás jeho reakce neuspokojí, vyhledejte jiného lékaře.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ignatz

Rád bych zdůraznil, že to co zde je uvedeno je sice pravda, ale většinou se týká perorálního, tzn. prášky, užívání kortikosteroidů. Při správném užívání inhalačních steroidů, je riziko nežádoucích účinků velmi malé. Co je potřeba dodržovat: Pokud užíváte v jedné dávce inhalujte rozhodně ráno. Po inhalaci je bezpodmínečně nutné si vypláchnout ústa, pořádně vodou a následně tuto vodu VYPLIVNOUT. Co se týče obejití se bez kortikoidů, je to jednoznačně na dohodě s vaším lékařem, který by měl vycházet z výsledků testů (zejména spirometrie) Neléčené astma může vést následně k rozvoji Chronické obstrukční plicní nemoci, CHOPN, což je velmi závažný zdravotní stav, proto samovolně rozhodně léčbu nepřerušujte.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek