Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaké dřevo do krbových kamen

Dovoluji si vás všechny, kdo poradnu pravidelně navštěvujete, poprosit o radu: Mám možnost získat výhodně odřezky z lamina, dřevotřískových, dřevovláknitých desek a překližky různé tlouštky. Můj soused mi ale říká, že spalování takového dřevního odpadu je v krbových kamnech z ekologického hlediska nepřípustné a že bych si mohl kromě znečišťování ovzduší poškodit komín i krbová kamna. Můžete mi poradit, ev. napsat, jak to doopravdy je? Děkuji předem všem, kteří si můj dotaz přečtou a poradí. Karel

Předmět Autor Datum
Soused má pravdu, určitě bych vám to nedoporučoval. Topím v krbových kamnech 15 let a nikdy bych to…
kocoour 12.06.2013 16:25
kocoour
co si myslíte o spalování rozřezaného sololitu? Také se nesmí spalovat ?
Karel Kučera 24.06.2013 17:50
Karel Kučera
Jsou v tom syntetická pojiva.
kejki 25.06.2013 17:45
kejki
Dřevotříska se nesmí spalovat. Třeba u nás v obci je to přímo ve vyhlášce, pod hrozbou pokuty. Co al…
čechy 12.06.2013 18:39
čechy
Lamino ani drevotrisku nebrat a drevovlaknity desky taky horej dost mizerne. Jeste tak ta preklizka,…
bahno 12.06.2013 20:10
bahno
V krbovkách nezkoušet, ale v pořádném kotli to má úžasnou výhřevnost a na "smradu" z komína se to ne…
Uroboros 12.06.2013 21:30
Uroboros
Já zase likviduji jedlý olej přes piliny v pytlíku od mouky a to nesmrdí (ale je to z pánve, ne litr…
kejki 13.06.2013 12:09
kejki
Ono se totiž obecně nesmí v "lokálních" topidlech pálit nic, co má jako pojivo syntetické pryskyřice…
Kachlík 24.06.2013 23:45
Kachlík
Kotle ÚT jedou většinu sezóny na sporo a lidi do toho nacpou téměř cokoliv.
kejki 25.06.2013 17:46
kejki
Jo, ale to je proto, že lidé jsou (krom pár sociálních případů), blci, šetřiví na ne zcela správných…
Kachlík 26.06.2013 01:44
Kachlík
Někde lidé z nouze o kvalitní palivové dřevo opravdu spálí všechno: staré kanape, boty, polystyrenov…
náhodný 26.06.2013 07:13
náhodný
ahoj...my sme si kupovali biokrb cez- www.design-biokrby.cz a je pravda, že priamo v predajni nám ne… poslední
kate.rose 16.07.2013 09:59
kate.rose

Dřevotříska se nesmí spalovat. Třeba u nás v obci je to přímo ve vyhlášce, pod hrozbou pokuty. Co ale jezdím k truhláři, tak ten topí v dílně všema zbytkama a hlavně dřevotřískou. Co jsem se na to ptal, má kamna s dvojím spalováním a memá s tím větší problém. Roztopí čistým dřevem a když začne splynování, přikládá jen dřevotřískou.
Kamna i komín nejsou nijak zalepený. Dříve měl ale obyčejný kamna a to dělalo prý pěkný lepivý dehet.

V krbovkách nezkoušet, ale v pořádném kotli to má úžasnou výhřevnost a na "smradu" z komína se to neprojeví vůbec (dřevotříska čistá nebo dýhovaná). Lamino zkušenost nemám, ta bude cítit asi tak jako tak, ale furt lepší než úžasný český vynález tzv. mokrá briketa. Tj. seříznutá PET lahev, naplněná mourem prolitým vyjetým olejem. To je panečku chuťovka.

Já zase likviduji jedlý olej přes piliny v pytlíku od mouky a to nesmrdí (ale je to z pánve, ne litr z friťáku). Lamino pár lidí v okolí pálí a dělá to štiplavý pach zamořující obec. Přiznám, že jsem jednou zkusil a pak nařezané kousky naházel do popelnice. Mimochodem zrovna truhlář má na dílně kamna a určitě do nich dřevo nekupuje. A co si tahají lidi pracující na skládce, jako okenní rámy, dveře, to zase zamořuje sousední vesnici.

Ono se totiž obecně nesmí v "lokálních" topidlech pálit nic, co má jako pojivo syntetické pryskyřice (dřevotříska, MDF apod…), nicméně je pravda, že pokud tím člověk zrovna neroztápí, ale přikládá už do rozpáleného, tak to "po čuchu" poznat v podstatě nejde, ale když se najde debil, který tím musí ausgerechnet už roztápět, tak otráví půl vsi…:-(

Někde lidé z nouze o kvalitní palivové dřevo opravdu spálí všechno: staré kanape, boty, polystyrenové odřezky, starý kabát, igelit, asfalťáky, pytle od cementu, stará vybouraná okna natřená emailovým nátěrem, který udělá nejdříve puchýře, pak zčerná a kouří a smrdí, atd., atd., ale také větve po řezu stromů a keřů, které jako čerstvé dřevo také čudí a zanáší komín a vykuřuje sousedy. Stejně tak kdysi železničáři dostávali deputátní uhlí a možnost odkoupit si lacino staré pražce (švele), důkladně napuštěné karbolkou (stejně jako kdysi dřevěné telegrafní sloupy nebo sloupy elektrického vedení) a topili tím. Nepálit, smrdí. Spálit se dají staré krovy, prkna ze staré kůlny (pokud nebyly napouštěné nějakou škodlivou impregrnací, volská krev nevadí).
Do krbu není dobré dávat ani šišky (smolné) a dřevo i s kůrou. Když si připravíte dřevo i s kůrou vedle krbu, mohou se vám z kůry do bytu rozlézt škvoři a další živočichové a škůdci dřeva a jiní škůdci, kteří pod kůrou bydlí.

ahoj...my sme si kupovali biokrb cez- www.design-biokrby.cz a je pravda, že priamo v predajni nám neodporúčali kúriť ničím iným ako povolenými vecami.... moja starká a teta však maju doma krby tiež- klasické krby a pália v nich všetko... stalo sa iba raz, že ked pálili takýto "bordel" bolo z toho strašne veľa dymu, ale to bolo spôsobené chybou starkého, pretože nedával na oheň pozor a ten sa nejako rozšíril, pretože na tých lamino kuskoch bolo nejake lepidlo či čo... takže je to na tebe, ale v každom prípade, ak budeš páliť lamino a podobne, dávaj pozor! :D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru