Avatar uživatele
Marky Stark

Jaké fyzikální zákony by platily ve Flat Landu, dvojrozměrném svě­tě?

Zajímavá 0 před 2159 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

V podstatě naprosto stejné. Nezáleží na tom jak omezenou škálu rozměrů vnímají, tak jako tak jsou součástí vícerozměrného prostoru a tedy podléhají jeho obecnějším zákonům, přesto že asi mají docela problém k nim s klapkami na očích dospět a všechny odvodit .-)

I my jsme totiž zřejmě v pozici obyvatel flatlandu, vnímáme jen 4 rozměry (3 prostorové, jeden časový) ale teoretizujeme o 11 rozměrech v rámci superstrun.

FlatLand je teoretický konstrukt, který nám pomáhá pochopit zda je vůbec reálné aby skutečné zákony fyziky dokázali odhalit tvorové s takto omezeným vnímáním, tedy s handicapem, který máme i my sami. Jsou vůbec schopni tvorové žijící jen ve dvou prostorových rozměrech někdo pohlédnout do toho třetího. Uvědomíme si že to co jim v tom většinou brání je extrémně obrovské nebo naopak extrémně malé měřítko dalších rozměrů které jej odsouvá zcela mimo jejich vjemové schopnosti, měřítko tak velké že ani za celý cyklus existence našeho vesmíru jej není fyzicky možné překonat nebo naopak tak malé, že jej překováváme nekonečněkrát kdykoliv se pohneme třeba jen neznatelně.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

pokud jste zcela ploší a v ose Z nemáte žádný rozměr je pro vás energetická náročnost k přesunu po ose Z tak obrovská že je pro pohyb tímto rozměrem prakticky nedosažitelný. A stejný problém možná máme i my, jen se týká těch 7 dalších rozměrů o kterých teoretici fantazírují v matematických rovnicích a jejich důkazech. Bohužel pro nás, matematika snese hodně, dokáže zřejmě popsat i fyzikální zákony které neplatí v našem vesmíru a tak zřejmě matematika sama nikdy odpověd na tyto otázky nepřinese.

před 2158 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek