Avatar uživatele
anonym

Jaké je nejperspektivnější povolání?

Co je nejperspektivnější povolání? Rodiče mi furt vnucují, ať studuji gymnázium a pak jdu na Právnickou/lé­kařskou fakultu a budu se mít v životě dobře. Jenže já nevím jestli to chci. Chápu, že v 15ti letech ještě člověk pořádně neví co chce, já to taky nevím a rodiče mi na to řekli, ať na to nemyslím. Že na gymnáziu se ukáže, co by mě bavilo. Jaký na to máte názor? A můžete rovnou napsat vaše povolání a jestli vás baví.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3008 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
lexx

gympl je ztráta času pokud nepokračuješ studiem VŠ ale jaký směr ?
medína ovšemže, ale to není pro každého (nejde jenom o schopnosti ale povaha apod.)
právo ? hmm…bez konexí ve státní správě (úřady, zastupitelství, soudy…) absolvent je ztracen a děla v lepším případě poslíčka – poskoka koncipienta u advokáta za 1/2 minimální mzdy, vím to stopro
strojařina, elektro, informatika – ano to perspektivu má
vyhýbat se obchodkám, ekonomkám = továrny na nezaměstnanost
tož tak asi kolego pane

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

já bych šel jedině na řemeslo, jelikož jsem blbej na učení, ale zručnej. takže dobrej elektrikář, topenář instalatér, tesař, zedník, pokrývač, stavební klempíř tohle je budoucnost. kdo nechce dělat rukama (těch je víc), tak právník, IT, manažer

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
chachar1922

Pokud víš, že na vysokou po gymplu půjdeš, tak si tam třeba jdi. Ale pokud malinko váháš, že třeba tě škola bavit nebude a že na vysokou by jsi nešel, tak pokud skončíš s maturitou na gymplu, tak ti to bude celkem k prdu – budeš toho vědět hodně, ale nebudeš umět nic. Celkově jsem ale odpůrcem gymplu.

Proto bych si vybrala nějakou odbornou střední s nějakým zaměřením.
Já taky nevěděla co chci dělat, ale z nějakého důvodu mě lákala stavebka. Tak jsem tam šla, 4 roky jsem se trápila a proklínala se a teď by mě ta práce i lákala a koukám po nabídkách ve stavebnictví. Ale ani teď nevím co bych chtěla dělat několik let v kuse. Mě to totiž láká na všechny strany a neumím si vybrat. Teď jsem třeba i v pořadníku u PČR a čekám kdy se ozvou a dělám si kurz kosmetičky, přitom to ke mě vůbec nesedí, ale lákalo mě to :)

Mé vysněné povolání: voják (i tam si dám nejspíše přihlášku – ale asi na vysokou to zkusím jen tak ze srandy), policie (protidrogovka, kriminálka, zásahovka), právník mě lákal na základce, taky mě jednu dobu lákalo jít na automechanika.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Starobní důchodce a pokud možno ještě zaměstnaný, aby bral mladým lidem práci!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Nejperspektivnější povolání je pohřebák. lidé budou umírat vždy a všichni. 🙂
Ale teď vážně: Pokud jsi „studijní“ typ, tak běž na gymnázium a pak na VŠ. Pokud jsi manuelně zručný, pak na nějaké řemeslo, které by Tě bavilo. Nepíšeš, jaké máš zájmy, co Tě baví a jak jsi zručný. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

za mě jedině řemeslo, pokud ho umíš jsi král. např zruční čestí tesaři jsou žádaní i v německu a rakousku.

Žádnou právnickou fakultu bych nestudoval.sice se nenadřeš fyzicky ale mít titul nezmanená že seženeš práci a dobře placenou.Dneska má titul kde kdo.

Jinak já jsem strojař ze SPŠ HK. Živím se jako bagrista.když je dost práce tak mám víc než kdejakej doktor.

A v 15 už bys měl vedět co chceš,protože jak už tu bylo napsáno gymnázium jako takové bez VŠ je ti k prdu.To si musíš rozmyslet. na vejšku můžeš jít z i kdejaké lepší střední školy po maturitě. Narozdíl od gymplu ale po jejím skončení budeš mít aspoń maturitu pokud bys nechtěl jít teda dál na VŠ.

Perspektivní obory jsou strojařina,elek­tro,počítače,prů­mysl a jiné technologie.protože technika jde stále dopředu a furt se bude vyrábět.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Voják, hasič nebo policista.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
postcd

přijdi na to, pro co máš nadání/vlohy
a co dělají tví rodiče vezmi možná také do úvahy
ohledně perspektivy já vím, že třeba zkušení programátoři je poptávka ale jestli je to dobrá práce je věc druhá. dále farmaceutický průmysl to bude asi také nadále výnosné

Upravil/a: postcd

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Maminka a režisér mají vždycky pravdu.
Zřejmě máš na víc, než učiliště a přitom nejsi vyhraněný. Gympl je správná volba. Budeš mít čas rozmyslet si obor. Neúspěchu se bát nemusíš. Úroveň dnešních vysokých škol je srovnatelná s předrevolučními středními.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

V dnešní době je nejlukrativnější dělat politiku, nebo se stát lobistou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

Jaké je „nejperspektiv­nější“ záleží především v jakém horizontu. Řada dříve perspektivních povolání je dnes v útlumu (např. hornictví) nebo zcela zanikla, případně přemigrovala do zemí, kde je lidé vykonávají za nižší mzdu (typicky textilní průmysl, elektronika). Z toho plyne, že z dlouhodobého pohledu je dobré vybrat takové vzdělání a následně povolání, u kterého lze předpokládat, že bude ještě dlouho potřeba (ač v minulosti řada vynálezů měla často tak převratný dopad, že během pár let zaniklo mnoho profesí). Medicína patrně zas tak rychle nedevalvuje, stejně tak člověk v žádném případě neprohloupí, když půjde v dnešní době dělat nějakou techniku. Velmi důležitá je v každém případě jazyková kompetence (jak se dnes říká ve školách) ale samozřejmě také analytické myšlení, schopnost prezentovat nějaký problém a nakonec i ta zprofanovaná flexibilita, a to především ve schopnosti neustále se učit novým věcem a počítat s tím, že své vyvolené povolání nemusím dělat příštích třicet let. Také bych do úvah zahrnul to, jestli je vybrané povolání možné provozovat v zahraničí, což zase o něco může rozšířit uplatnitelnost. Z toho pro mě osobně plyne, že nejlepší je opravdu všeobecné vzdělání – tedy gympl – které člověka rozvíjí v širokém spektru, takže pak má daleko větší výběr (znám i inženýra ekonoma, který se dobrovolně živí jako instalatér, naopak by to moc nešlo). Vybrat si v patnácti letech specializaci (pokud není člověk extrémně vyhraněný už na ZŠ) nepovažuji za rozumné – a to jsem sám v tomto věku podobně vyhraněnou specializaci zvolil, dnes bych to už neudělal.
Jak tady někdo psal, že ideální je, když se člověku stane koníček povoláním, tak s tím tedy moc nesouhlasím. Problém je, že se tím člověk o koníček trochu připraví. Je rozdíl něco dělat jen tak pro zábavu anebo to mít jako denní chleba po zbytek života.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Preferuji to, co by té bavilo.
Pokud budeš studovat VŠ, co tě nebude bavit, buď ani nedokončíš školu nebo budeš otráveně praktikovat pár let a pak toho necháš taky.
Pravděpodobnost, že té to bavit začne tu je, ale malá.
Pokud půjdeš na gympl, který je neutrální a máš na to hlavu, máš na rozmyšlenou ještě pár let.
Pokud té ovšem nebaví některé řemeslo.
Např. můj synovec od malinka tíhnul k vlakům. Nyní pracuje jako dispečer v Praze. Vystudoval to, co ho baví a práce ho také baví.
Druhý synovec po střední škole studoval VŠ se zaměřením na východní státy. Po 3 letech neudělal zkoušku z Arabštiny a teď dělá ve Vodafone stánku. Diví se, že vydělává málo. Ale zatím je ve zkušební době.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zelí

Gymnásium bylo to nejhorší, kam jsem se mohl dostat. Prestiž? To sotva. Ale jestli nevíš co chceš, tak ti asi nic jiného nezbyde.
VŠ technického zaměření je jistota.
Medicína taky, ale je to asi to nejtěžší, co lze.
Právo radši ne, chce to každý a ve výsledku se málokdo uchytí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
sesednizkola

Nejlepsi je povolani ktere ti bude i konickem a ve kterem se budes moci cely zivot zdokonalovat. Jdi na ten gympl, uc se vsechno poradne a pak budes moc jit na co chces. Na ucnaky dnes chodi jen ti nejvetsi vypatlanci, bohuzel to perspektivni opravdu neni. Vysokych skol muzes mit nekolik. Kazdy si te pak bude vazit a budes stastny.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

právo a medicína sa nemá študovať preto, aby vám bolo v živote dobre, ale aby ste druhým život zlepšoval ak nie rovno zachraňoval

ale toto rodičom nehovorte, nepochopia

už tu dnes jedna pracovne zmätená kolegyňa bola, takže vám odporúčam to isté:
http://spt.ske­letus.com/

a výsledok si prečítajte tu:
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Myers-Briggs_Type_In­dicator

nie je to žiaden horoskop, je to dosť presné a na mieru

ak rodičia chcú len a len, aby ste sa mal dobre, musia vám to ,,vybaviť" alebo vás poslať na Západ

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
lindicka4478

Manžel je pokrývač a říká, že od té doby, co se na https://www.blacho­trapez.cz/ nabízí střešní krytina ho ta jeho práce baví poznání více. Že prý předtím, než byl blachotrapez, tak se pokrývalo hrozně nešikovně. Věčně byly zpožděné zakázky, lidi naštvaní. No a jak asi víte, nejhorší práce – je práce s lidmi. Takže jsme i doma teď spokojení.

před 1106 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

A co Pumík, už někdy pracoval?

před 3008 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

A proč by měl? Je to jeho volba!

před 3008 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Právěže to je to. Nemám žádné zájmy, skoro nic mě nebaví a zručný po technické stránce? Vůbec. Studijní typ si myslím že nejsem ale učím se dobře. Na 1–2. Jen z přírodovědných předmětů mám 3 (fyzika, chemie). Jedině co mě baví je hraní fotbalu a hraní her na počítači, ale co s tím? Jsem asi zvláštní tvor :D

před 3008 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek