Avatar uživatele
Amras

Jaké je rozdělení hospodářských sektorů v Egyptě?

Zajímavá 0 před 2515 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Odpoveď byla označena jako užitečná

Přes dynamický rozvoj těžebního a zpracovatelského průmyslu, zemědělství Egypta zůstává velmi významným odvětvím egyptské ekonomiky. Pracuje v něm více než třetina činných obyvatel, podílí se však jen necelou pětinou na tvorbě hrubého domácého produktu. Základem produkce je 2,5 miliónů hektarů úrodné půdy údolí a delty Nilu. Některé pouštní oblasti byly vybaveny zavlažovacími systémy a přispívají k celkové produkci. Naproti tomu byla zaznamenána ztráta zemědělských půd v údolí a deltě Nilu v důsledku pokračující urbanizace a eroze.
Čtyři pětiny produkce připadají na rostlinnou, zbytek na živočišnou výrobu. Hlavní zemědělské sezony jsou zimní a letní. V létě dominuje bavlna pěstovaná na pětině zemědělské půdy a je velmi významná pro egyptský vývoz. Egypt je hlavní světovou produkční zemí dlouhovláknité bavlny. Kromě obilí jsou dalšími hlavími kulturami kukuřice, rýže, pšenice, proso a boby. Dále brambory, cibule (též na vývoz), řada druhů ovoce. Přesto Egypt není v produkci potravin soběstačný a zůstává jedním z největších světových dovozců obilí, mouky a kukuřice. Energetika je jedním z tradičních odvětví egyptské ekonomiky : prospekce ropy tu byla prováděna již od roku 1889,těžba začala v roce 1911. Z Egypta se stala produkční země střední velikosti a zaujala šesté místo mezi největšími světovými vývozci. V době války v Perském zálivu činila egyptská roční produkce včetně zemního plynu 53 mil. t, vývoz dosahjoval v posledních výše 20 mil. t. Ropné produkty se podílely na celkových devizových výnosech 45%. Po skončení války v zálivu zavedl Egypt na doporučení Mezinárodního měnového fondu opatření proti plýtvání ropnými produkty, které bylo povzbuzováno jejich nízkými cenami. Přehradní elektrárna u Asuánu pokrývá 40 % potřeby země (přehrada tvoří druhé největší umělé jezero na světě po zimbabwské Karibě).
Kromě zmíněné těžby ropy jsou nerostné zdroje Egypta s výjimkou železné a manganové rudy a fosfátů poměrně málo využívány. V Egyptě byly též zjištěny zásoby chromové a uranové rudy. Jsou tu velké zásoby sádry, kvalitních písků, mramoru a jiných druhů kamene, síry a vzácných zemin. Pokud jde o zpracovatelský průmysl, těžký průmysl je orientován na domácí trh (železárny, ocelárny, hliníkárny a výrobu průmyslových hnojiv). Od 50. let dvacátého století se dynamicky rozvíjí textilní průmysl založený na starých místních tradicích. Byla vybudován řada velkých přádelen, tkalcoven a konfekčních závodů. Zahraniční obchod je charakterizován dovozem potravin a vývozem především ropy, v menší míře zemědělských a průmyslových produktů.

http://www.ptej­teseknihovny.cz/do­tazy/egypt-hospodarstvi
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Ekonomika_E­gypta

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Na ty důležité a méně důležité. Na takto položenou otázku nelze dát lepší odpověď. A jen pro doplnění: Domácí úkoly se zde nevypracovávají. Přečti si podmínky těchto stránek a bude ti jasno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ducher

Bez popisu neni otazka jasna.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek