Avatar uživatele
anonym

Jaké jsou detailní rozdíly mezi migranty, emigranty, imigranty, přistěhovalci, přišelci, uprchlíky, utečenci, zběhy?

Mě to všechno přijde na jedno brdo, ale to je špatně! Je jich tolik druhů, že bych radši utekl od psaní otázky, ale neudělám to. Určitě proto neexistuje tolik slov jentak pro nic za nic! Vysvětlíte laicky význam každého slova, tak aby se to nepletlo s dalšími skupinami v otázce? Uvést to nějak popisně/detailně, aby se to dalo lépe pochopit a bylo to již srozumitelné? Klidně jak malému dítěti. :)

Zajímavá 0 před 2790 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

migrant = osoba, která se od někud někam stěhuje. Obvykle ze své původní země do druhé, s úmyslem v té cílové zůstat. Ovšem bez ohledu, z jakých důvodů a jakým způsobem to činí. Může tedy jít nejen o „migranta“ z Blízkého východu do Evropy, ale i o zcela legálně se stěhujícího člověka.

A přeběhlík je totéž, co zběh v případě, že se přidá k té nepřátelské armádě. Občas se používá i pro označení politika, který opustí svou původní stranu a přidá se k jiné.

emigrant = osoba, která se přestěhovala (bezohledu zda legálně nebo ne, ačkoliv v případě ilegálních příchodů se to používá častěji) ze své původní země do jiné, v níž hodlá zůstat, ve vztahu k zemi původu. Např. Češi, kteří za socialismu odcházeli na Západ, byli ve vztahu k Československu „emigranti“.

imigrant = v podstatě totéž co emigrant, ale ve vztahu k cílové zemi. Tj. Syřané jsou pro nás imigranty, ale pouze za předpokladu, že mají v pořádku doklady a požádají o azyl. Pokud azyl nemají nemohou být imigranty, protože tu nemohou zůstat. Imigrant ale může být i americký učitel angličtiny, který tu chce zůstat, nebo ruský magnát v Karlových Varech.

Přistěhovalec = totéž, co imigrant, ale česky.

Přišelec = hovorový výraz s trochu pejorativním nádechem, který používají především skalní odpůrci současné uprchlické krize na všechny Vámi jmenované skupiny.

uprchlík= člověk, který přchá ze země původu, protože mu v ní hrozí nějaké nebezpečí nebo se v ní cítí utlačován či pronásledován. Nemusí to být nutně člověk z Blízkého východu, ale jedná se o lidi prchající před válkou či diskriminací případně před totalitním režimem.

utečenec = synonimum pro slovo „uprchlík“

zběh = dezertér. Nemá nic společného s těmi uvedenými výše. Jedná se o vojáka, který nelegálně opustil svou vlastní armádu v době boje. Může zběnout a někde se skrývat nebo se dokonce přidat k nepřátelské armádě.

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Nezapomněl jsem na přeběhlíky?

před 2790 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nuk nuk

Přeběhlík je ten dezertér (zběh) v případě, že se neschovává, ale přeběhne k nepřátelské armádě.

před 2790 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nuk nuk

Občase se to slovo používá i na politiky, kteří přeběhnou z jedné strany do jiné.

před 2790 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jsou i zaběhlíci? :))

před 2790 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek