Avatar uživatele
slipknotak

Jaké jsou fáze spánku a kolik jich je?

v jaké se nám zdají sny a v jaké když se probudíme tak si pamatujeme sen

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? anonym, dědapetr, Kaxx před 4654 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Berušinka

Stručně, jasně … http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Sp%C3%A1n­ek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
DDarent

Každý normální člověk má za noc 8 až 10 snů, přestože asi 8 % žen a 15 % mužů tvrdí, že sny nemívají. Avšak nejméně 42 % žen a 25 % mužů si po probuzení vzpomene alespoň na jeden sen. Byl vyvrácen názor, že by ženy měly sny častěji než muži, nebo činorodí lidé častěji než pasivní. Snění u zvířat se různí druh od druhu. Vzpomínka na sen může být po probuzení živá, ale zpravidla se velmi rychle vytrácí – pokud si chce člověk své sny pamatovat, je dobré si je hned po probuzení zapsat.
Dříve se soudilo, že sny trvají jen několik sekund, dnes se přijímá názor, že sny probíhají víceméně v reálném čase, pouze se jejich obsah velmi rychle přizpůsobuje vnějším a vnitřním podnětům. Rovněž názor, že sny jsou pouze černobílé, už byl vyvrácen.
Sen se objevuje v obou spánkových fázích (REM fáze i NREM fáze). Sny v REM fázi bývají velmi živé, barevné a spíše nelogické. První se dostavují asi 70 minut po usnutí a probíhají asi 10 – 30 minut, REM fáze a živé sny se dostavují asi 4× za noc. Pokud člověk několik nocí po sobě neabsolvuje REM fázi a sny, délka REM fáze se v následujících nocích významně prodlužuje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Fáze spánkuSpánek má celou řadu fází. Nejdůležitější fází spánku je tzv. REM fáze spánku (rapid eyes movement) – spící člověk má zavřené oči, ale pod víčky se mu rychle pohybují bulvy. Při při REM fázi spánku se často zdají sny. REM fáze spánku ovlivňuje zadní část mozku.

Další důležitou fází spánku je NREM (Non Rapid eye movement), ve kterém se už nepohybují oční bulvy a tento stav slouží k duševní relaxaci. NREM fáze je hluboká část spánku.

Během spánku se obě výše zmíněné fáze střídají. Během spánku se tedy jednotlivé fáze spánku střídají a často jsou přeřušovanýny pohyby i probuzením. Zhruba po 1 hodině se spánek na chvíli vrací do třetího nebo druhého stádia a poté je fáze REM (5–10 minut).

Střídání fází, buzení i pohyby jsou u každého spícího značně odlišné. Dokonce u dětí po narození utváří fáze REM 50% celkového spánku. U novorozence se REM fáze stále zkracuje až do 4 let věku, kdy tovří cca 20–25%. V dospělosti tvoří REm fáze mezi 15 a 20% podílu spánku

Zdroj: internet

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Já si své sny pamatuji a řeknu na rovinu,že kdyby se podle mých snů měl natočit film,či napsat kniha,byl by to trhák!A co já toho nakecám,to je až neuvěřitelné!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Cizecek.M

Ahoj, chtěla bych se zeptat na nějaké doplňky stravy na podporu usínání a kvalitního spánku… nechci ale chemii, jsem zastáncem přírodních produktů. Děkuji moc.

Nový příspěvek