Avatar uživatele
anonym

Jaké jsou možnosti přestupu na jinou střední školu s jiným zaměřením?

můj syn je druhým rokem na střední škole elektrotechni­ky,bohužel jsme pozdě zjistili,že tuto školu nezvládá a chtěl by přejít na jinou školu(nejlépe nějakou jazykovku).chtěl bych vědět za jakých podmínek je možné přejít a zda musí jít zpět do prvého ročníku a nebo by mohl od září nastoupit do druhého ročníku.Děkuji za odpověď.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? barnajka před 4383 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
barnajka

V první řadě záleží, jestli budoucí škola vašeho syna bude mít ve 2. ročníku volné místo: pokud ano, máte reálnou šanci, že by vám syna do druháku vzali a nemusel by začínat znovu od začátku. Nicméně počítejte s tím, že vzhledem k velké rozdílnosti oborů bude s největší pravděpodobností potřeba složit rozdílové zkoušky, aby byl váš syn na stejné úrovni jako jeho noví spolužáci. Rozdílovky se budou určitě týkat odborných nebo profilujících předmětů (podle typu školy), tzn. na jazykovce to budou hlavně jazyky. Je potřeba ptát se na konkrétní škole, kde vám řeknou všechno podrobně.

Pokud vám ale můžu poradit, tak zapište syna znovu do prvního ročníku. Pořád je ještě mladý, ty dva ‚ztracený‘ roky nejsou žádná velká katastrofa. Sama jsem před lety přecházela z jedné školy na druhou a i když oba obory měly humanitní zaměření, přece jen to bylo něco jinačího. Rozdílovky jsem musela dělat z dějepisu, němčiny, psychologie a pedagogiky a nebyla to úplně sranda: dostala jsem zhruba měsíc, abych jakžtakž vstřebala to, co se ostatní učili rok. Zvládnout se to sice dá relativně v pohodě, ale nápor na nervy to je pořádný :)
Začít znovu od prváku by bylo lepší i z hlediska zapadnutí do kolektivu – vždycky je jednodušší přijít do kolektivu, kde nikdo nezná nikoho a od nuly tedy začínají všichni…než se ‚vetřít‘ do už zaběhnuté party.
Ať už se ale se synem rozhodnete jakkoliv, tak držím palce, aby se mu na nové škole líbilo a aby tam konečně našel sám sebe a taky prima partu kamarádů ;)

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Vzdělání a práce