Avatar uživatele
Smackdown

Jaké jsou následky, když člověk přestane jíst maso?

říká se, že to bez masa nejde, jak je možné, že se najdou i ti výjimeční, co s tím nemají problém.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, zjentek, da ny před 2475 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Dodržování vegetariánského jídelníčku může vést ke snížení fyzické odolnosti. Souvisí to s nedostatkem železa, vápníku, některých vitaminů – zvláště vitaminu B12, kyseliny listové, vitaminu B6 (pyridoxinu), B2, vitaminu A. U vegetariánů je častý deficit zinku, selenu. Může se objevit také nedostatek karnitinu, taurinu, některých mastných kyselin a jiných látek. Řešení možných rizik spočívá ve vhodné volbě potravin, ale též v použití potravin obohacených nutričními faktory, které by ve vegetariánské stravě mohly být nedostatečně zastoupeny.

Musíme si uvědomit, že při použití výhradně rostlinných zdrojů bílkovin by měla být, vzhledem k jejich využitelnosti, dávka bílkovin vyšší,. Také musíme dbát na dostatek zinku a dalších látek.

Stále se vedou diskuse, rozhodnutí je na každém, ale je třeba si uvědomit, že důležité složky potravy se v rostlinné stravě buď vyskytují málo, v nesprávném poměru, nebo jsou z ní hůře využitelné. "

atd.

http://www.svet-potravin.cz/cla­nek.aspx?id=4912

Život bez masa je na jedné straně zdravý, ale na druhé zrádný. Není to jednoznačné. Záleži také na věku, v němž někteří jedinci maso nejí.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Lidé, kteří vyloučí ze svého jídelníčku maso, musí dbát na to, aby měli zajištěn přívod vitamínu B12, železa, vitamínu D, jódu, Omega-3-mastných kyselin a všech esenciálních aminokyselin. 🙂
http://zdrava-vyziva.doktor­ka.cz/musi-vegetariani-davat-pozor/
Na toto téma je v archivu spousta dotazů. Mrkni tam. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Není to ono, strava musí být vyvážená. Moje dcera už od puberty taky maso nejí a je z ní taková bledule. Navíc se jí ještě přidala citlivost na lepek. Jestli to s tím vegetariánstvím nějak souvisí, to nevím, ale docela bych tomu i věřil.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

následky? Při výběru jídla v restauraci člověk nezřídka vybírá mezi smaženým eidamem, hermelínem a někdy i špagetami s kečupem.
Mě vždycky pobaví, jak má většina lidí při zmínce o vegetariánství okamžitě obavy o zdraví dotyčného a poukazuje na vitamíny, potřebu vyvážené stravy apod. A to v zemi, která se úspěšně umísťuje ve špičce na žebříčcích obezity či rakoviny tlustého střeva. Obávám se, že průměrný vegetarián na tom bude se svou kondicí patrně lépe než průměrný Čech.
Už jsem to tu kdysi psal v jiné odpovědi, ale osobně jsem také vegetarián – v tuto chvíli cca 22 let. Zdravotní problémy nemám, občas si mě pletou (když se oholím) s lidmi o deset let mladšími.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Pokud je ukončen vývoj jedince (po 22 roce)m je možné se bez masa obejít.
Vegetarián přijímající ve svém jídelníčku živočišný zdroj bílkovin (vejce, tvrdé sýry, tvaroh apod., sem tam ryby) nemusí nijak zvlášť strádat. Výše uvedené minerály a vitamíny by měl doplnit alespoň formou potravinových doplňků a pestrou stravou,
Deficit Omega3, B12, B6, B9, zinku, vápníku mají běžně i nasožrouti ;)
Je doporučováno zakoupit v lékárně omega3 a pojídat 2 tbl. týdně každému (i masožroutům). Z malého množství tukem obdařených ryb kvalitně doplní O3 jen málokdo!
Zdroj B6, B9, B12 např. https://www.vi­talita.cz/bumet
Nasrouhaná, ale jen zhnědlá jablka = Fe.
Denně 5 neloupaných mandlí.
Kvalitním dýňovým olejem bezvadně doplníte průběžně zinek (zrníčka, cibule), mnohem snadněji (přisvojitelně) než masožrout 😁
https://sjidel­nicek.cz/zdro­je-a-ucinky-zink

Někteří lidé bez masa strádají a jsou jako mouchy, jiným vyhovuje, jsou vitálnější, dokonce se výrazně zlepší jejich zdravotní stav.
Je třeba si uvědomit, že ideální je konzumace 2g bílkovin (min. 1,5 g) na 1 kg hmotnosti (soja a její výrobky nejsou vhodné, ani zdravé).
Protein by měl být rostlinného i živočišného původu ⇒ pestré zdroje. Nedostatek proteinů ve stravě lze podpořit vhodným náhradním zdrojem (proteinové kaše, nápoje, tyčinky(Rossmann, DM, fitness studia, lékárna))

Rozhodně vynecháním masa z jídelníčku neušetříte. Pokud Vám nechutná, jeho konzumace se Vám příčí. Vaše strava bude jinak pestrá a budetre svému tělu dodávat potřebné živiny v dostatečném množství..... , můžete být vitální a zdráv.

Veganství, to je jiná kapitola, je velmi nebezpečné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RyuzakiKate

Není problém v případě, že si nastudujeme a kontrolujeme, kolik do sebe látek a nutrientů přijímáme, ale to i při konzumaci masa. Vegetariáni a vegani mívají jídelníček daleko pestřejší a pokud si dávají na všechno pozor, nemusí jim chybět vůbec nic a nepotkají je takové hrůzy, jako obézní jedince, kteří si neumějí představit den bez flákoty.
K té B12… Proč je asi v mase? Kravička ho vyrábí? Nikoliv – jelikož je býložravec, tento vitamín má z rostlin, respektive z půdních bakterií. Pokud sníme mrkvičku ze zahrádky jen utřenou do zástěry, máme B12 taky zajištěn. To už ale bohužel tak časté nebývá, při dnešní hygieně.
K těm bílkovinám… Člověku s normální zátěží stačí 1 g bílkovin na 1 kg váhy. 1,5–2 potom lidem, kteří sportují a chtějí třeba nabrat nějakou tu svalovou hmotu. Dobré je si tyto hodnoty hlídat třeba na kalorických tabulkách a podobných vymoženostech, občas si píšu jídelníček jen tak pro přehled, abych věděla, kde bych měla ubrat a kde naopak přibrat.
Selen, zinek, omega-3 – semínka, ořechy. Hotová věc.

Upravil/a: RyuzakiKate

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Následky? Můžou být podobné, jako při odvykání alkoholismu. Někteří se vyléčí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ToshiV

Moje prateta je vegetariánka, a vypadá jak smrtka…navíc má plno zažívacích potíží

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek