Avatar uživatele
VeRe1983

Jaké jsou problémy spojené se ztrátou občanky?

Je v dnešní době možné OP nejnovějšího typu zneužít, vzít si na něj úvěr, anebo cokoliv jiného? Pokud se tak stane, jsem asi v pytli a můžu si jít hodit mašli, protože nikoho zajímat nebude, že jsem OP ztratil, že? Co A co vše bude nutné změnit a vyřídit, nepočítám-li nájemní smlouvu, smlouvy o dodávkách energií, s telekomunikačními operátory, s bankami apod? Děkuji.

Zajímavá 0 před 2781 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Samozřejmě se dá OP zneužít. „V prvé řadě je potřeba oznámit ztrátu občanského průkazu. Oznámení můžete podat na obecním nebo městským úřadě, nejlépe v místě vašeho trvalého bydliště. Oddělení úřadu, kde tak můžete učinit se většinou jmenuje "Odbor evidence obyvatel a osobních dokladů“.
Při oznámení budete muset uvést, kde jste občanský průkaz ztratili.
Zároveň, ihned po oznámení se stává starý občanský průkaz neplatný, číslo tohoto průkazu bude zaneseno do celonárodní databáze neplatných občanských průkazů.

Po oznámení dostanete potvrzení o občanském průkazu, kde bude uvedené číslo původního občanského průkazu, adresa trvalého bydliště a jiné osobní údaje.
Nyní máte 15 dní na to, abyste požádali o nový občanský průkaz. Žádost je nejlepší podat ihned při oznámení ztráty občanského průkazu." 🙂

Zdroj: http://www.jak­tak.cz/jak-postupovat-pri-ztrate-obcanskeho-prukazu.html

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek