Avatar uživatele
anonym

Jaké jsou rozdíly/spojitosti mezi neandrtálcem/jes­kynním mužem a pračlověkem?

Zajímavá 0 před 2786 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
MK44

Výrazy jeskynní muž/člověk a pračlověk bych označil za neodborné popř. zastaralé a dnes mají z hlediska paleontologie neurčitý význam. Spíš se s nimi setkáme v populárně naučné literatuře.

Jeskynní člověk je prostě člověk, jehož populace používala jako úkryt jeskyně. To mohli být jak neandrtálci tak populace jiné vývojové etapy nebo větve.

Pračlověk je rovněž neurčité označení lidí či opolidí řekněme z předhistorických časů. Za pračlověka lze označit jak nějakého australopithéka z doby před 5 miliony let, homo habilis z doby před 2 miliony let, h. ergaster, h. erectus aj., tak neandrtálce z doby před 200 tisíci let a stejně tak kromaňonce z doby před 80 tisíci nebo před 20 tisíci roků.

Neandrtálec (homo sapiens neanderthalensis) je označení pro pračlověka, který měl existovat v Evropě někdy mezi asi 1/2 milionem až asi 40 000 lety. Od něho se snad před 2–300 000 roky odštěpila skupina, z níž se vyvinul homo sapiens sapiens neboli, jak se nyní říká, člověk moderního typu. Tedy Vy i já. Jsme přece lidé moderního typu 😉

Nálezy kosterních pozůstatků našich předků (a jejich bratranců) jsou velmi vzácné a názory na příbuznost jedinců, z nichž se něco našlo, jsou rozdílné. Proto píšu to „měl existovat“ nebo „snad asi“.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Rokio

Neandrtálec byl ještě před jeskynním člověkem. Jeskynní člověk je kromaňonec. Ten na rozdíl od neandrtálce uměl chovat dobytek. Pračlověk je myslím to samé co neandrtálec.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek