Avatar uživatele
anonym

Jaké jsou všechny existující sekty na území ČR? Mormoni, Svědci Jehovovi, Hare Kršna a co dál?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2826 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Význam slova sekta je trochu široký. Dnes se tím míní obvykle skupina, která je svou filozofií poněkud „divná“, „mimo“ ne-li přímo „špatná“, a pak je věcí názoru, kdo je „sekta“ a kdo ne. Slovo sekta ale také znamená jakoukoliv odnož od něčeho, i za předpokladu, že by ta „sekta“ byla „normálnější“ než původní skupina.

Tady máte seznam z wikipedie všech registrovaných nebo se o registraci snažících skupin v ČR. Čemu říkáte sekta, je už na Vás:
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Seznam_c%C3%A­Drkv%C3%AD_a_n%C3%A1bo%C­5%BEensk%C3%BDch_s­pole%C4%8Dnos­t%C3%AD_v_%C4%8Ces­ku

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dismas

Islám, scientolozi, evangelíci, husiti, pravoslavní, čeští bratři, imanuelité…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Zajímavé je, že za člena nějaké nově vzniklé sekty považovali farizeové i apoštola Pavla (Skutky 24:14). Nicméně „sekta“ je skupina lidí, mající zpravidla lidského vůdce, žijící stranou od společnosti, řídící se vlastními pravidly (nalezeno ve výkladovém slovníku).
Jinak výraz „sekta“ znamená odštěpek, něco odděleného. Dnes se zpravidla používá jako hanlivé označení lidí, žijících podle označovatelem nepochopitelných pravidel.

Nejlepší je, zeptat se osobně nějakého člena „sekty“, co ho přimělo tak zásadním způsobem změnit svůj život. Někdy to jsou dost zajímavé životní příběhy.

Upravil/a: Roman71

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek