Avatar uživatele
anonym

Jaké měl TGM záliby mimo presidentování?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, da ny před 2193 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Miloval westerny, píše se zde:
https://zpravy­.idnes.cz/tgm-masaryk-filmy-akcni-westerny-d4h-/domaci.aspx?c=A180430­_105513_domaci_he­ll

„…pohled na civilní život T. G. Masaryka. Například pro jaké typy žen měl slabost, jaký vztah měl k ženám vůbec, kterého ministra se zastal v momentě, když se k nelibosti veřejnosti oženil s herečkou. Jaká jídla měl rád, proč se rozhodl být abstinentem, kdy sportoval, jaký byl kůň Hektor, jak vypadala soukromá pracovna TGM i proč upřednostňoval skřipec před brýlemi. Součástí knihy je profil zajímavostí pojících se k prezidentově choti paní Charlottě Garrigue Masarykové.
Překvapením může být otázka, jaký vztah měl ke spisovatelce Oldře Sedlmayerové.­....... Čtenář se dozví,…“
Zde:https://www.lev­neucebnice.cz/p/ro­dokmen-a-soukromi-tgm-7775/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Kromě jízdy na koni, třeba různé intelektuální diskuze o umění, literaturu a podobně

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Pokud máte opravdu zájem dovědět se o T. G. Masarykovi víc, přečtěte si Čapkovy Hovory s. T. G. Masarykem.

Knihu jsem četla. Zajímavé jsou vzpomínky na dětství, mládí atd., názory na politiku, filozofii atd.

Trochu jiný pohled.

Vzhledem k tomu,. že Masaryk byl prezident, vědec, filozof, pedagog, politik a žurnalista., jeho záliby se týkaly studia různých děl, překladů, přednášel atd.

„Znallost jazyků mu umožnila mluvit a přednášet ve Švýcarsku (němčina), Francii (franouzština) Anglii (angličtina) , v Rusku (ruština) i v Americe (angličtina).. Uměl také italsky, polsky, srbochorvatsky, samozřejmě slovensky. Naučil se řečtinu i latinu.“

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kolik-umel-masaryk-jazyku

--
K Masarykovým zálibám patřily rozhovory ve vile K. Čapka, kam přicházeli Čapkovi kolegové, herci, novináří, vědci atd. Elita národa, kterou spojovaly podobné názory. Občas přišel i Jan Masaryk, Eduard Beneš.

Šlo o večerní páteční setkávání, proto tzv. páítečníci. Debatní klub, který kritizovala levice. Sice nejsou záznamy, jen sem tam vyšlo něco najevo. Třeba to, že se poslední rozhovory týkaly domácí i zahraniční politiky.

Jinak něco z jeho soukromí

http://listy.mesto-most.cz/ze-soukromi-prezidenta-tomas-g-masaryka-aneb-co-jste-se-v-ucebnicich-dejepisu-nedocetli-iv/d-5293

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Vím jen, že rád jezdil na koni. Pro samé politikaření, osvobozeneckou a odbornou činnost asi na jiné koníčky moc času neměl.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nikdo dnes zřejmě neví jaké byly jeho „skutečné“ koníčky a co jen patřillo do kategorie dalších povinností, kterými musel naplňovat veřejností očekávanou image státníka. To nepoznáte ani u dnešních vrcholných politků. Pochybuji ale, že zrovna „prezidentování“ by označil za koníček :)

Bavil například Klause tenis ? Nebo si tím jenom na veřejnosti vylepšoval image zchátralého starce s pupkem a pasivním stylem života ? To ví jen Klaus sám … Politika by mělo být synonymum pro systematickou přetvářku kombinovanou s exhibicí ega, skutečnou povahu člověka v takové profesi jen tak nepoznáte.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek