Avatar uživatele
Rohlik

Jaké největší stoupání (sklon) má železnice v ČR?

Je jedno zda železnice po které jezdí vlaky pro přepravu osob či průmyslového zboží, ale NEsmí to být lokomotiva upravena pro překonávání velkého stoupání – např. zubačka na Slovensku.
EDIT: Děkuji za odpovědi, ale já práve chtěl vědět o železnici, která není typem blízká k „zubačce“ a jim podobné. Omlouvám se, pokud jsem se prvně špatně vyjádřil.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Kepler, Kulpix před 2761 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Největší sklon, vyžadující v dřívějších dobách provoz s ozubnicí, se nachází na trati Tanvald – Harrachov a dosahuje až 57‰. Dnes se zde ovšem Abtova ozubnice používá jen příležitostně a v běžném provozu se jezdí adhezně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

jak píše dubraro: „Jediná ozubnicová železnice u nás prochází překrásnou krajinou na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Vede z Tanvaldu přes zastávky v Desné, Dolním Polubném a Kořenově až do Harrachova. V současné době po ní už nejezdí ozubnicové lokomotivy. Nahradily je moderní motorové stroje, které dokáží zvládnout převýšení a především bezpečně zabrzdí i na prudkém stoupání této tratě. Přesto tato dráha zůstává nejstrmější železnicí v České republice. Sklon na ní dosahuje až 58 promile.“

Zdroj: http://life.ih­ned.cz/cestova­ni/c1-38473000-vlakem-po-nevsednich-zeleznicich-cech-moravy-i-slezska

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mc Merkurion

Rohlik: …chtěl jsi železnici,a NEsmí to být upravená lokomotiva pro zubačku, což je ona trať … nebo jsi teda chtěl NEzubačku trať, ale díky tomu, že už nejezdí zubačky lokomotivy, přestali to rozlišovat … aspoň, co jsem našel já…

před 2761 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Rohlik

Dekuji za tvuj doplnujici dotaz. Chtel jsem trat na ktere jezdi NEupravena lokomotiva; za upravenou lokomotivu povazuji napriklad zminovanou zubacku.

před 2753 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

…šak ta lokomotiva je neupravená: „…nejezdí ozubnicové lokomotivy…“ >>> nepoužívá zubačku, je jen výkonější…

před 2753 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Rohlik

aha, davam ti palec nahoru :)

před 2747 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek