Avatar uživatele
pusinka50

Jaké potraviny podle Bohuslava Sobotky kupují důchodci? A jaké kupují podle vás?

Sobotka chce zlevnit potraviny, které kupují důchodci. Zajímá mě, které potraviny má na mysli?
Není to spíš tak, že důchodci kupují nejlevnější potraviny a jejich umělé náhražky, protože dražší zboží si nemohou dovolit? Že si nemohou dovolit kupovat více zdravých, či chutných, ale dražších potravin, více ovoce a zeleniny, olivový olej, celozrnné pečivo? Zvlášť osaměle žijící osoby v městských bytech, kde navíc platí nájem a neživí je vlastní zahrádky, pole a chlívky?

Doplňuji: Zdravými potravinami nemyslím jen BIO, ale i ty, co neobsahují konzervanty, emulgátory, barviva a jiné zdraví škodlivé srágory. Čili nic v v obalech.

Když budu mít peníze a nebudu muset šetřit ani na spotřebě elektřiny/plynu a vody při vaření a mytí nádobí), tak např. nekoupím levný kečup (v červeném plastu-Penny,Albert) ze shnilých rajčat, ale uvařím si ho doma z rajských jablek a bez ˇ´Eček“.
Nakoupím zeleninu a nadělám si domácí čalamády, které mě vyjdou dráž, ale budou bez konzervantů. Zrovna tak ovocné kompoty a marmelády.
Nekoupím si levnější výrobek z mletého masa, který maso viděl jen z rychlíku, ale koupím kus flákoty masa a namelu si to doma. Budu jíst celozrnné pečivo místo bílého pečiva a vařit z celozrnné mouky a ne z „prázdné bílé“, která neobsahuje vlákninu, ucpává cévy a zadělává na obezitu. Místo pytlíkového čaje, kde je všechno mimo čaje, si koupím čaj sypaný. Místo levnější mléčné čokolády koupím mnohem zdravější čokoládu s 80% obsahu kakaa. Místo sušenek upeču buchtu. Místo kupovaných limonád domácí šťávy z čerstvé zeleniny a ovoce. Protože jako důchodce s důstojným důchodem a ne s almužnou, na to budu mít peníze
Atd. atd.

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10, marci1, gecco, Kepler před 2582 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

Netuším, jaké potraviny má na mysli p. Sobotka. Jen mi to připadá jako další škatulkování společnosti nebo předvolební sliby. Budou dostávat důchodci speciální poukazy, nebo uvidíme v obchodech ‚regály pro důchodce‘?
Současní důchodci mají svůj příjem přiměřený výpočtu z dob, kdy pracovali. Žádný luxus pro singly v nájemních bytech. Jsou to ale vesměs lidé, kteří vždycky mysleli na zadní kolečka a tak i dnes umí hospodařit s minimem. Pokud mají možnost, nakupují ovoce, zeleninu i maso od známých drobných pěstitelů a chovatelů.
O skutečně kvalitních potravinách by se dalo dlouze diskutovat, cena je nejen pro důchodce většinou neúměrná kvalitě.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Kupujeme s manželkou to na co máme. Když nám to nechutná příště nekoupíme. Stačí nám to. I důchodce chce žít a užívat si, ne jenom pořád něco shánět a zavařovat.
Otázka patří na Sobotku. Silně pochybuji, že se zde vyskytuje.

Větší problém je , že sice zelenina, ovoce atp. sice jsou na trhu, ale jíst se nedají. Nemá to žádnou chuť. Na př. u rajčat prý genetickou manipulací ztratili gen chuti a nějak se jim ho nedaří zpět vytvořit. Nepomůže ani zahrádka, i semena jsou takto poznamenána. Jíst se to nedá ale méně to hnije !!!!!

V holandských pěstírnách dosahuje výška rajčat až 16 metrů, pěstují se na hydroponii !!!!!! To nemá s dřívějším rajčetem nic společného.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Osaměle žijící osoby v městských bytech, kde navíc platí nájem a neživí je vlastní zahrádky, pole a chlívky – to jsem přesně já. Zřídka kupuju ovoce, ale spíše proto, že mi nechutná. Ledaže je prohnané měděnými trubkami. Taky nekupuju olivový olej a dražší uzeniny, ryby a maso. Jinak jídlo je poslední věc, na které bych chtěl šetřit. Nekupuju sekanou za 60,–, ani podezřelé levné uzeniny kdoví z čeho. Ze Sobotky čiší předvolební populismus

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Nejenom lidé v důchodovém věku kupují nezdravé potraviny,ale i lidé v produktivním věku.Těch zdravých potravin v obchodech moc není.Co se týká Bohuslava Sobotky,tak je nutné si uvědomit že se blíží volby a voliči se opět stávají na nějaký čas důležitými nejenom pro tohoto pána.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Většina důchodců samozřejmě kupuje převážně ty základní, levnější potraviny. Doufejme, že pan Sobotka měl na mysli tyto základní potraviny, jako je mouka, mléko, vejce, ovoce, zelenina, brambory, vejce, máslo, maso apod., které přece jen senioři potřebují k tomu, aby „přežili“. Bohužel za 30–50 Kč/1 den (které jim zůstanou po zaplacení nájmu a poplatků za byt) je velmi těžké nakoupit základní potraviny, drogerii, hygienické potřeby apod. Přece jen si zaslouží po celoživotní práci alespoň trochu pocit, že něco vytvořili a že si toho stát i mladší lidé váží. Vždy to jsou naši rodiče, prarodiče. 🙂

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Jsou na to celé studie. Spotřební koš pro pracujícího člověka v aktivním věku vypadá jinak, než koš důchodce. Důchodci kupují převážně základní potraviny, léky atp. Méně už kupují Luxusní auta, oblečení a další věci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
L. da Vinci

Pláčete dobře, ale na špatném hrobě. Chtěli vaši rodiče i vy demokracii v této podobě, tak ji máte! To bylo a je křiku, jak bylo pod vedením KSČ vše (převážně) špatné. Co vám brání odcestovat do země zaslíbené, kde budete mít hojnost kvalitního jídla, kvalitního ovzduší…?

…a víte, že se už formují nové Lidové milice, ale s demokratickou tváří?! A proti komu si snad domyslíte. Jen napovím…proti přistěhovalcům to určitě nebude.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Růžový pan Sobotka, 20 let žije v politice za solidní peníz, miliardář s ochrankou přes dvacet let pěchuje žoky s grošáky, ten zná život obyčejných nejlépe, zástupce svatých, kteří za pochybení a nesplněné sliby se mohou očistit, budou občanům a ovečkám před další volbou korýtek, slibovat, slibovat a slibovat, do té doby, než se opět uvelebí v slibotechně..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
pusinka50

marci1: ty mi mluvíš z duše:-) Ale obávám se, že Bohuslav měl na mysli zlevnit ty levnější potraviny kupované důchodci, jako jsou umělé margaríny, bůček, nekvalitní uzeniny ze strojově odděleného masa atd. Jistě, je to předvolební tah, on mu ten spásný nápad, jak si zachránit zadek, neprojde. Zasmála jsem se nad trefnou poznámkou johany 56, zda budou poukazy nebo regály pro důchodce:-)

před 2582 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

Ad Johana 56: Souhlasím, že opravdu staří lidé jsou zvyklí se uskrovnit. Také bylo možné ušetřit do foroty při tehdejších cenách. Ale co osamělí novodobí a invalidní důchodci ve městech? Mají jen na základní jídlo a jak píše marci1, zakoupení drogistických a hygienických potřeb jim už udělá díru do chudého rozpočtu. A co ostatní potřeby? Mladší či invalidní důchodci nechtějí dělat ostudu v děravých ponožkách, v prošlapaných podrážkách, v jednom vytahaném triku. Mnozí to řeší tím, že pracují. Ale tomu všemu se přece nedá říkat důstojné stáří!

před 2582 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

ad pusinka 50:Zásadně neřeším situaci co by bylo, kdyby, když budu mít… Vycházím z reality. Možná p. Sobotka vybere levnější potraviny pro důchodce podle vlastních chuťových buněk..
Sociální politika je taková, jak ji popsala marci1. O důstojném stáří si většina obyvatel může jen povykládat a na kvalitu potravin zavzpomínat.
Nejen nájemní byty, ale i místa v domech pro seniory se slušnými podmínkami nezřídka převyšují finanční možnosti této skupiny.
Důchodci, invalidé a osoby s nízkými platy žijí v rámci svých příjmů. Pokud jsou schopni přivýdělku a naskytne se možnost, každý si rád přilepší. Když to nejde, přežívají na hranici bídy nebo se zadlužují. Kdo nezažije, těžko pochopí.
Plní se azylové domy, noclehárny. Někdy ani nošení děravých ponožek a nákup nejlevnějších potravin nezabrání skutečnosti, že se z normálního, slušného člověka stává bezdomovec…

před 2582 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… nebudu sek otázce vyjadřovat, jelikož jsou to jen předvolební kecy, ale než začnete nadávat, že jsou potraviny drahé pro dnešní důchodce, tak ať si ti důchodci vzpomenou, kolik stáli potraviny na přepočet důchodu/platu tenkrát, a potom můžete brečet … a co se týká kvality, tak se i dnes dají pořídit kvalitní potraviny, ale to holt asi nebude výrobní salám za 36,– kč/kg (když před revolucí stál krkonošskej 37,–) a o těch éčkách to správně napsal Kepler …

před 2582 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Souhlasím s výhradami ke složení levných potravin, ale nesouhlasím s výhradami kvůli obsahu éček. Je známo asi 60 „škodlivých“ éček rostlinného nebo živočišného původu, takže je jíme, i když to jsou bio produkty od sedláka. A všichni si libují, jak jí zdravě. Ta dlouholetá fáma, že každé éčko škodí mi už jde fakt na nervy, protože je šíří lidé, kteří o nich nic neví, éčko je jakési zaklínadlo. Ta opravdu škodlivá éčka jsou dávno zakázána a ta ostatní by mohla být škodlivá jen tehdy, kdybychom jedli několik kilogramů dané potraviny denně a furt. Nehledě na to, že by některé potraviny bez éček nevydržely ani den a vůbec by spotřebiteli nechutnaly. Ať žijou éčka! 🙂

před 2582 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

Ad Kepler: Naprosto nepatřím k lidem, kteří říkají, že všechna Éčka jsou jsou zdraví škodlivá. Při existenci asi 400 druhů Éček by to ani nebylo možné. Většina z nich škodlivá není. Mluvím o škodlivých éčkách, která mají na stupnici škodlivosti č. 5 a více. Těch je asi 50 a najdeme je ve všech konzervovaných a balených potravinách. Jsou nevhodná nejen pro děti, také mohou způsobit alergickou reakci. Jistě, v době mohutných velkoprodukcí a exportu-importu potravin se éčka používat musí. Na rozdíl od tebe si ale nemyslím, že by byla škodlivá pouze tehdy, kdybychom je jedli denně po kilech. Každé spotřebované éčko se usazuje v těle. Kosmickou rychlostí přibývají civilizační choroby, prý z nedostatku pohybu, z obezity, z nečistého životního prostředí. Ano, to jistě ovlivňuje zdraví. Ale co zapřičiňuje vzrůstající počet náhlých předčasných úmrtí a kardiovaskulární onemocnění ještě mladých lidí? Co raketový růst rakoviny, i u dětí? Rakovina má z 10% genetický původ, může vzniknout i ze stresu, ale počet takto nemocných dětí je alarmující. V časech našich babiček bylo v potravinách alergenů a konzervantů minimum. Babičky umíraly na sešlost věkem, nikoliv na rakovinu, děti byly zdravé jako buci. Vím, že se mi dá opět oponovat, protože toto téma je velmi složité. Zakončuji svým názorem, že každé škodlivé éčko, které se dostane do těla, je i v malém množství tělu škodlivé!! Ale samozřejmě je jím také, co mi zbývá, jen se snažím jejich spotřebu co nevíc minimalizovat.:-))

před 2582 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek