Avatar uživatele
Djukenzie

Jaké procento z příjmu podnikatele se odvádí státu?

Dobrý den. Pokud jsem podnikatel a za svoje služby beru 200kč/hod. Platím minimální soc. a zdravotní. Nemám pro svoje podnikání žádné velké náklady (krom benzínu). Kolik se dá obecně říct, že z těch 200kč zůstane čistého ? Stačí odečíst 15% za daň z příjmu. Samozřejmě plus náklady na soc a zdr ? Někdo mi dokonce říkal, že pokud je výdělek do 500 000kč za rok, tak se doplácí na daňovém přiznání jen kolem 4000kč. Což nevím jestli je pravda, když nemám náklady. A jak to udělat abych tolik nedanil, když nemám žádné náklady ? Díky za odpověď:)

Zajímavá 0 před 2515 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Klaproth

„bohužel nemám pro svoje podnikání žádné velké náklady“

Nízké náklady jsou snem každého podnikatele a tobě to vadí? Vykašli se na podnikání.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Nedám Ti úplně přesnou odpověď, daňové přiznání jsem dělal naposledy před cca 10 -ti lety. Takže za 1. – je nesmysl že z 500 000,– může být daň 4000,–. To pouze v případě, že z nich přiznáš pouze částku, z níž bude dělat ty 4000,– těch 15 %. Jinak za 2. – já také měl nízké náklady a tak jsem používal „paušální“ náklady k výpočtu daně. To bylo jednodušší i výhodnější než vykazování nákladů skutečných. Co se týkalo daně, bylo pak a je možno, převádět určitou částku příjmů na „osoby spolupracující“. Já převáděl na manželku a syna, kteří mi mohli pomáhat. Tím bylo možno snížit základ daně pro mne tak, abych platil z nižší částky (s výší příjmů se procenta daně zvyšují). A rovněž zdravotní a sociální pojištění (mimo prvního roku) se platí podle základu pro daň z příjmu, takže i tato platba mohla být menší. Takže tak vypadala má „daňová optimalizace“.
Ale k tomu je nejlépe načíst aktuální daňové předpisy a předpisy o zdravotním a sociálním pojištění.
Na netu určitě vše najdeš. Já dříve musel vše sledovat ještě v aktualizacích tištěných zákonů a vyhlášek.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
McArthur

Je to jednoduché. Z hrubého zisku (ne z obratu) státu odevzdáš na zdravotním a sociálním pojištění a dani z příjmů asi 50 % za předpokladu, že nevyužíváš odpočitatelné položky (penzijní připojištění, životko, dary, …).

Nemáš-li náklady, zkus se podívat na výdajové paušály. Ne vždy se vyplatí, u služeb bez vyšších nákladů ale obvykle ano.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek