Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaké čerpadlo / domácí vodárnu, zvolit na zlévání zahrady.

Zdravím, řeším jaké čerpadlo ( domácí vodárnu ) koupit na závlahu trávníku 600 m2 + nějaké záhonky.
Studna je 6m hluboká, vody je dost. CHci udělat rozvod (zakopat do země ) od studny , někam doprostřed pozemku, přibližne 35 m od studny. Tam vyvést rozdvojku na hadice, jednu na mou zahradu a jednu na zahradu táty. Vyvedl bych tam i ovládání zapínaní čerpadla, aby táta nemusel obíhat celý dům, kdyby si chtěl zapnout čerpadlo.Celková délka hadice by tak byla cca 50 m.

Doteď jsem měl malé ponorné čerpadlo na 380 V a 16 A, rozvod se řešil nekonečným napojováním hadic a čerpadlo pak nedávalo už žádný tlak.Zapnutí a vypnutí črpadla se řeší normálně zapojením do zásuvky !! Je to naprosto nevyhovující, nepohodlný.

Otázky:

1)Jaké čerpadlo, jednostupňové či vícestupňové ( nemám vůbec představu )chtěl bych asi litinové,bude celou sezónu venku .

2)na 220V, nebo 380V ?

3)Nebo zvolit domácí vodárnu, tam by nemuselo být vedeno ovládání , pokud to chápu dobře, čerpadlo by se zapnulo a po natlakování by zase vypnulo, mohlo by běžet celý den (vlastně by jen dotlakovávalo ) a večer bych ho vypnul.Je to tak možné ?

Předmět Autor Datum
www.stavbaeu.cz - na tohle sem slysel docela rozumny reference vod cerpadlare. Rikal, ze k baraku by…
bahno 10.04.2012 14:49
bahno
Řešil jsem podobné asi před deseti lety,zvolil jsem domácí vodárnu ,naprostá spokojenost.
jirite 10.04.2012 17:31
jirite
1) Keby som vyberal ja tak asi nejake nerezove, jedno ci viac stupnove, zalezi na tom aky tlak, dopr…
poihu 10.04.2012 17:55
poihu
Diky, ale vzdyt jsem to psal v dotazu, studna ma hloubku 6 metru a hadice bude mit od studny cca max…
Schizo 10.04.2012 19:07
Schizo
1) Na 6m stačí jednostupňové, ale viz bod 3. 2) Na 220V, dnešní vodárny nebývají na motorový proud.…
Filuta 11.04.2012 01:29
Filuta
Vodarna s nadobou ma jednu zasadni nevyhodu - neni odolna vuci mrazu. Ponornou vodarnu nainstaluje,…
bahno 11.04.2012 08:09
bahno
S tím promrznutím máš samozřejmě pravdu. Ty lepsi ridi vykon motoru Nojo, když je uvnitř počítač..…
Filuta 11.04.2012 13:15
Filuta
Mraz bych nevidel jako zasadni problem, stejne jsem vyndaval i to stavajici ponorne, ikdyz studna ni… poslední
Schizo 11.04.2012 13:39
Schizo
Diky za typ, od ALCA mam vertikutator a naprosta spokojenost, takze je rozhodnuto.
Schizo 11.04.2012 13:36
Schizo

1) Keby som vyberal ja tak asi nejake nerezove, jedno ci viac stupnove, zalezi na tom aky tlak, dopravnu vysku, dopravnu vzdialenost a prietok pozadujes.

2) V navaznosti na poziadavky v bode 1 sa od toho odvija poziadavka na vykon pohonu cerpadla - od coho potom bude zavisiet i to ci bude pohon 1 alebo 3 fazovy, takze zase to zalezi co od toho cerpadla pozadujes.

3) Kupil nejake cerpadlo a k tomu nejaku takuto ovladaciu jednotku, funguje to tak ze ked otvoris kohutik a pustis vodu, cerpadlo sa automaticky zapne a ked ho zatvoris tak sa zase vypne, nemusis nikde tahat ziadne ovladanie a nemusis to ani vypinat, tlakovu nadobu nepotrebujes - je to teda tiez domaca vodarnicka, ale uz nie ta klasicka s tlakovou nadobou, tie su aj tak naprd, castokrat to viac nefunguje ako funguje a na polievanie zahrady aj tak tlakovu nadobu nepotrebujes. Mozes to kupit kazde zvlast - cerpadlo + ovladaciu jednotku, alebo rovno ako nejaky set, vselijakych cerpadiel a dlasich veci su na trhu mraky.

1) Na 6m stačí jednostupňové, ale viz bod 3.
2) Na 220V, dnešní vodárny nebývají na motorový proud.
3) Přecejen bych zvolil vodárnu. Tlaková nádoba tam není pro srandu, vyrovnává rozdíl v odběru vody a schopnosti čerpadla. Čerpadlo dodává většínou víc, než spotřebuje stříkačka na zalejvání. Pak spínač by spouštěl a vypínal čerpadlo v děsně krátkých intervalech, což dělá velké proudové nárazy v celém domě, ničí čerpadlo i samotný motor. Tlaková nádoba je tam proto, že motor to delší dobu "nafukuje" vodou a pak se vypne a voda z kropítka crčí dál. Hezky plynulé čerpání, žndné trhavé pohyby. Vodárny (Alko) s malou tlakovou nádržkou se dají sehnat zhruba od 3 000 Kč. Rozdíl ceny čerpadla bez nádrže a s tlakovým spínačem nebude už tak velký. Vodárnu máš kompaktní, jen zapojit a jede.

Vodarna s nadobou ma jednu zasadni nevyhodu - neni odolna vuci mrazu. Ponornou vodarnu nainstaluje, na zimu vypusti vodu ze sloupku a hotovo.
A jinak, vony tyhle mrchy jsou docela chytry, nejaky spinani a vypinani ve velmi kratkejch intervalech se nekona. Ty lepsi ridi vykon motoru, ty obycejnejsi ho radsi nechaj bezet a pockaj az tlak naroste natolik ze maj vypnout - pustena hadice a normalni cerpadlo takovej tlak aby to vyplo nenechaj.

Mraz bych nevidel jako zasadni problem, stejne jsem vyndaval i to stavajici ponorne, ikdyz studna nikdy nezamrzla. Ale je to asi bonus, co se pohodli a udrzby tyce.

Uvidime, pokud se tata rozhodne neco malo prispet , nebranim se i drazssi rizene. Prece jenom neni to na rok, ze ;-)
Diky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru